Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Απριλίου

“Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.”

Αβραάμ Λίνκολν

Σαν σήμερα, 14 Απριλίου:

  • το 1821, οι Έλληνες επαναστάστες κατατροπώνουν τους ς στο Λεβίδι, χωριό κοντά στην .
  • το 1837, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ονομαζόταν τότε Οθώνειο Πανεπιστήμιο. Ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο, όχι μόνο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • το 1865, ο 16ος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αβραάμ Λίνκολν πυροβολήθηκε στο από τον Τζον Μπουθ, ηθοποιό και θερμό υποστηρικτή των Νοτίων, ο οποίος φώναξε τότε «Sic semper tyrannis!» («Έτσι πάντα στους τυράννους!»). Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε γειτονικό σπίτι σε κωματώδη κατάσταση, όπου και εξέπνευσε νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας. Λίγες μέρες αργότερα μετά από των αρχών, ο δολοφόνος του τραυματίστηκε επίσης και πέθανε.
  • το 1891, πεθαίνει ο Έλληνας ιστορικός και “πατέρας” της ελληνικής ιστοριογραφίας, Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος. Ήταν ο θεμελιωτής της αντίληψης της ιστορικής συνέχειας της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, αφού καθιέρωσε την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας (, μεσαιωνική και νέα) και επιδίωξε να αναιρέσει τις κυρίαρχες εκείνη την εποχή απόψεις ότι η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν περίοδος παρς και εκφυλισμού που δεν αναγνωριζόταν ως τμήμα της ελληνικής ιστορίας.
  • το 1924, πεθαίνει ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Λούις Σάλλι. Θεωρείται από πολλούς ο δημιουργός των μοντέρνων ουρανοξυστών.
  • το 1930, πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι, ένας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους του σικού Φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα.
  • το 1981, Το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.
  • το 1986, πεθαίνει η αλλίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και φεμινίστρια, Simone de Beauvoir. Γνωστότερο έργο της είναι το “Δεύτερο Φύλο”, μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών.

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση