Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Μαΐου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Μαΐου

Η Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου (World Fair Trade Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δίκαιου Εμπορίου (WFTO), για να τονίσει τις αρχές και τις αξίες του δίκαιου εμπορίου.

Σαν σήμερα, 13 Μαΐου:

  • το 1848, ακούγεται για πρώτη φορά ο εθνικός ύμνος της Φινλανδίας. Λέγεται Maamme (=η χώρα μας) και αποτελεί σύνθεση του γερμανού Fredrik Pacius, με στίχους του Φινλανδο-Σουηδού Johan Ludvig Runeberg.
  • το 1880, ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.
  • το 1884, πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Σάιρους Χολ ΜακΚόρμικ, εφευρέτης της θεριστικής μηχανής.
  • το 1890, ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Nikola Tesla πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.
  • το 1912, ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό στην .
  • το 1918, παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, τα οποία κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα .
  • το 1978, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθιερώνεται η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.
  • το 1981, στην του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B από τον Τούρκο “γκρίζο λύκο” Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

 

  • το 1982, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών η Δέσποινα Αχλαδιώτη, ευρέως γνωστή ως η Κυρά της Ρω. Εγκαταστάθηκε το 1924 στην Ρω μαζί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της και επί περίπου 40 χρόνια ύψωνε εκεί τη γαλανόλευκη σημαία μας.

Η ζωή στο ξερονήσι ήταν δύσκολη και οι τρεις τους ήταν σχεδόν οι μόνοι κάτοικοι, όμως όπως η ίδια η Κυρά της Ρω έλεγε “με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες… …η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες από τις Τουρκικές ακτές…”

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους . Το Υπουργείο ς Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο και της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της». Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.

  • το 1995, ισχυρός 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, προκαλεί σοβαρές ζημιές σε δεκάδες σπίτια και τραυματίζονται 15 άτομα.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση