Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Απριλίου

Σαν σήμερα, 13 Απριλίου:

  • το 1822, γίνεται ολοκληρωτική καταστροφή της άουσας. Γυναίκες και της πόλης συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.
  • το 1912, δημιουργείται η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας, γνωστή με τα αρχικά RAF.
  • το 1924, γίνεται το 2ο δημο στην Ελλάδα, με το οποίο επικυρώνεται η απόφαση της Δ' Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για κατάργηση της μοναρχίας και καθιέρωση της αβασίλευτης, προεδρευόμενης Δημοκρατίας. Τα μέλη της Δυναστείας των Γλυξβούργων διώχνονται από την χώρα και απαλλοτριώνονται τα κτήματά τους.
  • το 1924, ιδρύεται και η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, η Α.Ε.Κ.
  • το 1941, υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Ιαπωνίας.
  • το 1984, φεύγει από την ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Υπηρέτησε το επάγγελμα του ηθοποιού για 46 χρόνια παίζοντας σε 136 ταινίες και ανσαρκώνοντας ρόλους που τον καθιέρωσαν μέσα στις πιο χαρακτηριστικές και αγαπητές φιγούρες της καλύτερης εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
  • το 1992, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το , απομακρύνοντας τον Αντώνη Σαμαρά.
  • το 2000, ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της χώρας ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έχει σημειώσει ρεκόρ συνεχούς πρωθυπουργίας στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, καθώς είχε παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού για 8 χρόνια και 2 μήνες (Ιανουάριος 1996-Μάρτιος 2004)
  • το 2003, λαμβάνει χώρα το τραγικό δυστύχημα της κοιλάδας των Τεμπών. 21 μαθητές του λυκείου Μακρυχωρίου Ημαθίας χάνουν την ζωή τους , όταν που κουβαλάει πλάκες νοβοπάν ξεφεύγει από την πορεία του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, θερίζοντας κυριολεκτικά τους νεαρούς επιβαίνοντες.
  • το 2010, πεθαίνει ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, Μάνος Ξυδούς, γνωστός κυρίως από την του με τους Πυξ Λαξ. Στην πορεία του συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος ταλάρας, Τζίμης Πανούσης, Δημήτρης Μητροπάνος, Μάνος Λιδάκης, Βασίλης Καρράς, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Παπαδόπουλος, οι αδερφοί Κατσιμίχα και πολλοί άλλοι.
  • το 2015, πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Günter Grass. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Γερμανούς συγγραφείς και έχει βραβευτεί και με Λογοτεχνίας. Έγραψε κυρίως μυθιστορήματα, αλλά και θεατρικά , ενώ ασχολήθηκε και με την .

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση