Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου:

το 1878, δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη δυτική Κρήτη.

το 1910, ο άλλος εξ Ζαν Σαρκό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που πατάει το πόδι του στην Ανταρκτική.

το 1919, παραδίνονται στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας πολλές Ελληνίδες της Μακεδονίας, που είχαν απαχθεί και χρησιμοποιούνταν ως υπηρέτριες σε ανώτερων αξιωματικών της ς.

το 1924, ανοίγει η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών, δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του.

το 1944, συμβαίνει η πιο πολύνεκρη ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στον Σαρωνικό, όταν μέσα σε ια σφοδρή θαλασσοταραχή το γερμανικό ατμιο “Όρια” προσέκρουσε στη νησίδα Πάτροκλος (αϊδουρονήσι) κοντά στο ακρωτήριο του Σουνίου, και βυθίστηκε σε ελάχιστα λεπτά προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 4.000 Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου που ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια του. Σώθηκαν μόλις περίπου 20 Ιταλοί, 6 Γερμανοί και 1 Έλληνας. Οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν για μέρες να ξεβράζωνται πτώματα στην ακτή, τα οποία οι Γερμανοί έθαβαν πρόχειρα στην άμμο. Το ναυάγιο παρέμεινε χρόνια άγνωστο λόγω της ναζιστικής ς

το 1945, υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ δέχονται να διαλυθεί ο και οι μαχητές του να παραδώσουν τα όπλα τους στη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα.

το 1948, σημειώνονται εκτεταμένα στον αγώνα Πανιωνίου – Απόλλωνα Αθηνών. Ο επιθετικός της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» Μίμης Χούμης τραυματίζεται στο πρόσωπο από πέτρα, που πετάχτηκε απ' την εξέδρα και προοριζόταν για το διαιτητή Πασσαλάρη.

 

το 1950, ιδρύεται η European Broadcasting Union (EBU), γνωστή σήμερα ως Eurovision.

το 1966, αποφασίζεται η απαλλοτρίωση του συνόλου της αγιορείτικης μοναστηριακής περιουσίας στη Χαλκιδική, συνολικής έκτασης 147,5 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία θα μοιραστεί στους ακτήμονες, τις κοινότητες και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

το 1980, πεθαίνει η δημοφιλής κωμική Ελληνίδα ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου, η “ομορφότερη άσχημη” του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε. Στην Φίνος Φιλμ έγιναν οι μεγάλες της επιτυχίες όπως: Η ωραία των Αθηνών, Η θεία απ΄ το Σικάγο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός και πολλές άλλες.

το 1997, ο David Bowie αποκτά το δικό του αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ.

το 2000, πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Jalacy Hawkins, ο οποίος έγινε διάσημος για την ερμηνεία του τραγουδιού “I put a spell on you”. Το συγκεκριμένο τραγούδι ηχογραφήθηκε την ίδια μέρα πριν από 44 χρόνια (το 1956).

το 2004, πεθαίνει ο Έλληνας συνθέτης Θόδωρος Πολυκανδριώτης, δημιουργός δεκάδων λαϊκών επιτυχιών.

το 2005, εκρύγγνηται βόμβα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην . Την ευθύνη ανέλαβε η εγκληματική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

το 2012, υπογράφεται το 2ο Μνημόνιο με 199 ψήφους υπέρ και τα περισσότερα κόμματα να το καταψηφίζουν.

το 2016, πεθαίνει ο Έλληνας σκοτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, ο οποίος ειδικευόταν περισσότερο στις πολιτικές γελοιογραφίες. Από το 2005 ήταν από τους κορυφαίους συντελεστές έκδοσης και ιδρυτής του περιοδικού ΓΑΡΕΛΑ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση