Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου

Σν σήμερ, 12 Απριλίου:

  • το 1872, πεθαίνει ο σπουδαίος συνθέτης ικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος ίδρυσε την Επτανησιακή Σχολή και είναι και αυτός που μελοποίησε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού, του οποίου οι πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως ο Εθνικός μας Ύμνος. Είχε μελοποιήσει και άλλα ποιήματα του Ζολωμού, όπως επίσης και τον Θούριο του Ρήγα Φερραίου.
  • το 1884, ψηφίζεται από την Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ).
  • το 1941, βυθίζεται το ελληνικό επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Αττική στο ακρωτήρι Καφηρέας μετά από αεροπορική γερμανική επίθεση. Το Αττική μετέφερε στον Πειραιά 11 ασθενείς στρατιώτες, 28 αδερφές νοσοκόμες και 17 στρατιωτικούς γιατρούς με πλήρωμα 110 άντρες. Στην επίθεση σκοτώθηκαν πάνω από 40 άτομα μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, Πλοίαρχο Δημήτριο Μελετόπουλο.
  • το 1945, πεθαίνει ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ (Franklin Delano Roosevelt), ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ηλικία 63 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία. Το όνομά του συνδέθηκε τόσο με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά το μεγάλο Κραχ του 1929, όσο και με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε στην προεδρία των ΗΠΑ ο μέχρι τότε Αντιπρόεδρος, Harry Truman.
  • το 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη πτήση με το Βοστόκ-1, που μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη. Του απονεμήθηκε μεγάλος αριθμός μεταλλείων και βραβεύσεων, ανάμεσα τους και αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν και η ανώτατη της χώρας. Προς τιμή του έχει ιδρυθεί το βραβείο Γιούρι Γκαγκάριν.
  • το 1981, εκτοξεύεται για πρώτη φορά το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia, το οποίο ήταν και το πρώτο του στόλου των διαστημικών λεωφορείων της NASA που πέταξε στο διάστημα και τέθηκε σε τροχιά γύρω από την γη.
  • το 2009, πεθαίνει ο συγγραφέας Χέρμαν Φρανκ Μάγερ πέφτοντας υ δυστυχήματος. Ως ερευνητής ασχολήθηκε με την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και έγραψε το πρώτο του βιβλίο “Η Αναζήτηση. Ανθρώπινα πεπρωμένα στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα 1941-1944“. Η έρευνά του βασιζόταν τόσο στην αναψηλάφηση τεκμηρίων από τα γερμανικά και άλλα αρχεία, όσο και στην περιήγηση στους τόπους όπου συνέβησαν τα γεγονότα και στις συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και πρωταγωνιστές και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση