Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου

Σαν σήμερα, 12 Απριλίου:

 • το 1872, πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος ίδρυσε την Επτανησιακή μουσική Σχολή και είναι και αυτός που μελοποίησε τον Ύμνο εις την ν του Διονύσιου Σολωμού, του οποίου οι πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως ο Εθνικός μας Ύμνος. Είχε μελοποιήσει και άλλα ποιήματα του Ζολωμού, όπως επίσης και τον Θούριο του Ρήγα Φερραίου.
 • το 1884, ψηφίζεται από την Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ).
 • το 1941, βυθίζεται το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Αττική στο ακρωτήρι Καφηρέας μετά από αεροπορική γερμανική . Το Αττική μετέφερε στον Πειραιά 11 στρατιώτες, 28 αδερφές νοσοκόμες και 17 στρατιωτικούς γιατρούς με πλήρωμα 110 άντρες. Στην σκοτώθηκαν πάνω από 40 άτομα μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, Πλοίαρχο Δημήτριο Μελετόπουλο.
 • το 1945, πεθαίνει ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ (Franklin Delano Roosevelt), ο 32ος των ΗΠΑ, σε ηλικία 63 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία. Το όνομά του συνδέθηκε τόσο με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά το μεγάλο Κραχ του 1929, όσο και με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε στην προεδρία των ΗΠΑ ο μέχρι τότε Αντιπρόεδρος, Harry .
 • το 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που δεψε στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη πτήση με το Βοστόκ-1, που μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη. Του απονεμήθηκε μεγάλος αριθμός μεταλλείων και βραβεύσεων, ανάμεσα τους και αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας. Προς τιμή του έχει ιδρυθεί το Γιούρι Γκαγκάριν.
 • το 1981, εκτοξεύεται για πρώτη φορά το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia, το οποίο ήταν και το πρώτο σκάφος του στόλου των διαστημικών λεωφορείων της NASA που πέταξε στο διάστημα και τέθηκε σε τροχιά γύρω από την γη.
 • το 2009, πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Χέρμαν Φρανκ Μάγερ πέφτοντας θύμα τροχαίου δυστυχήματος. Ως ασχολήθηκε με την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και έγραψε το πρώτο του βιβλίο “Η Αναζήτηση. Ανθρώπινα πεπρωμένα στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα 1941-1944“. Η έρευνά του βασιζόταν τόσο στην αναψηλάφηση τεκμηρίων από τα γερμανικά και άλλα αρχεία, όσο και στην περιήγηση στους τόπους όπου συνέβησαν τα γεγονότα και στις συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και πρωταγωνιστές και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Dark Mode

  "Αλιεύοντας" την είδηση