Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Σεπτεμβρίου

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στο δυσάρεστο γεγονός ότι κάθε χρόνο χάνονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι από αυτοκτονίες.

Σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου:

το 1509, ισχυρός σεισμός, γνωστός ως “Η Μικρή Ημέρα της Κρίσεως”, χτυπά την Κωνσταντινούπολη. Τα τα ξεπερνούν τις 10.000, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται για 48 μέρες.

το 1898, δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστρίας, γνωστότερη ως πριγκίπισσα Σίσσυ, από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι. Όσο έζησε στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της ς, Αχίλλειο, που ήταν αφιερωμένο στον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα

το 1919, υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν) μεταξύ των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

το 1939, ο Καναδάς κηρύσσει τον πόλεμο στη Ναζιστική , συντασσόμενος με τους συμμάχους Πολωνία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.

το 1943, στην , οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.

το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη, ο Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος Αφρικανός που κερδίζει χρυσό , τερματίζοντας πρώτος στον μαραθώνιο τρέχοντας ξυπόλητος.

το 1966, το περίφημο άλμπουμ των Μπιτλς “Revolver” πηγαίνει στο Νο1 των βρετανικών τσαρτς, όπου θα μείνει για 6 εβδομάδες.

το 1977, χρησιμοποιείται στη Γαλλία για τελευταία φορά η γκιλοτίνα. Τελευταίος που εκτελέστηκε ήταν ο Τυνήσιος Αμίντα Νταντούμπι, ο οποίος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για φόνο.

το 1981, μετά από 40 χρόνια η Γκουέρνικα, ο φημισμένος πίνακας του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, επιστρέφει στην Ισπανία.

το 1991, τα Σκόπια γίνονται ανεξάρτητο από τη Γιουγκοσλαβία, όπως αποφασίζεται σε δημοψήφισμα.

το 1991, οι Nirvana κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Smells Like Teen Spirit».

το 1993, κάνει πρεμιέρα η αμερικανική σειρά X-files.

το 1995, προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κέρδισε το μεγάλο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

το 1998, πεθαίνει η ποιήτρια, δοκιμιογράφος και ηθοποιός, Μαντώ Αραβαντινού.

το 2008, ξεκινά το μεγάλο πείραμα στο CERN της Ελβετίας.

το 2010, πεθαίνει η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι (πραγματικό όνομα Αδαμαντία Μαυροειδή) σε ηλικία 73 ετών.

το 2015, πεθαίνει ο Ελβετός Adrian Frutiger, ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές γραμματοσειρών του 20ου αιώνα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση