Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Δεκεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου:

το 1834, ο βασιλιάς Όθωνας και οι επίσημες ελληνικές Αρχές καταλύουν στην Αθήνα καθιστώντας την και ουσιαστικά τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

το 1884, εκδίδεται για πρώτη φορά το βιβλίο του Μαρκ Τουέιν «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν».

το 1900, υπογράφεται από τον Ύπατο αρμοστή της Κρητικής πολιτείας, πρίγκιπα Γεώργιο, ο νόμος 265 με τον οποίο ιδρύεται το .

το 1901, απονέμονται τα πρώτα βραβεία Νόμπελ στη .

το 1904, ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.

το 1905, ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση.

το 1909, η Σέλμα Λάγκερλεφ γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

το 1911, η κερδίζει αυτή τη φορά το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δυο νέων στοιχείων, του ραδίου και του πολωνίου. Είναι η πρώτη φορά, που επιστήμονας τιμάται δυο φορές με το Νόμπελ. Την πρώτη τιμήθηκε μαζί με το σύζυγο της Πιερ Κιουρί για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας.

το 1912, ο ελληνικός στόλος νικά τους Τούρκους στη ναυμαχία της Έλλης, στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.

το 1938, ξεκινούν, ύστερα από πολλαπλές αναβολές, τα γυρίσματα της ταινίας “Όσα παίρνει ο άνεμος”.

το 1948, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

το 1963, ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

το 1964, ο Γάλλος Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

το 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ εκλέγεται αρχηγός της ΝΔ.

το 1992, στην Αθήνα, πολιτικοί, δήμαρχοι, μαθητές, φοιτητές και πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της ς.

το 2000, πεθαίνει ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Ανδρέας Μουράτης, αρχηγός του Ολυμπιακού και της εθνικής ς.

το 2011, πεθαίνει η σημαντική Ελληνίδα στιχουργός Σώτια Τσώτου. Καθοριστική ήταν η συνεργασία της με τον Κώστα Χατζή, η οποία έδωσε τραγούδια όπως τα Ο Στρατής, Δεν βαριέσαι αδερφέ, Της γειτονιάς μας ο τρελός, Η αγάπη όλα τα υπομένει κ.α. Μεγάλη είχε επίσης η συνεργασία της με τον Σταύρο Κουγιουμτζή (Να'τανε το '21, Έτσι είναι οι άνθρωποι, Αν βαρέθηκες κυρία), αλλά και τον Στέλιο Καζαντζίδη (Βραδιάζει, Ξέρω νεκρούς, Έφυγες φίλε).

το 2012, πεθαίνει ο Έλληνας ποιητής και στιχουργός Άλκης Αλκαίος. Έγραψε πλήθος ποιημάτων και γνωστών τραγουδιών όπως το Ερωτικό (Με μια πιρόγα), το Κακόηθες Μελάνωμα, την Ρόζα, ενώ βασικός του συνεργάτης υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος .

το 2016, διπλή επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στοιχίζει τη ζωή σε 44 ανθρώπους και τραυματίζει περίπου 100 ακόμη. Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάσσεται κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση