Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Απριλίου

Σαν σήμερα, 10 Απριλίου:

  • το 1710, στην τίθεται σε ισχύ ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • το 1821, οι Τούρκοι απαγχονίζουν μπροστά στην πύλη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε' ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση και ρίχνουν το σώμα του στον Βόσπορο.
  • το 1821, επίσης τα Ψαρά ύψωσαν την σημαία της επανάστασης απέναντι στον τούρκικο ζυγό ώντας από τα πρώτα νησιά της χώρας που ξεσηκώθηκαν.
  • το 1826, γίνεται η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου. Οι επί ένα χρόνο πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν και βγαίνουν από την πόλη την νύχτα της 10ης Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων. Το σχέδιο τους αυτό πιθανότατα προδόθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια τεράστια σφαγή από τις τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις των πολιορκητών με χιλιάδες Έλληνες νεκρούς και αιχμαλώτους και μόλις 1.500 διασωθέντες. Η αιματηρή θυσία των Μεσολογγιτών αποθανατίστηκε από ζωγράφους, λογοτέχνες και διάφορους εκπροσώπους της τέχνης, με πολύ γνωστό και αξιοσημείωτο το ημιτελές ποιητικό έργο του Διονύσιου Σολωμού, “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”.

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλέυει

λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλέυει.

Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει·

Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:

«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ' έχω γω στο χέρι;

Οπού συ μου ‘γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει».

  • το 1872 πεθαίνει ο Ρήγας Παλαμήδης, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και δραστήριος πολιτικός παράγοντας της νεοσύστατης Ελλάδας. Υπήρξε πληρεξούσιος σε έξι εθνοσυνελεύσεις, μέλος του Πανελληνίου, γερουσιαστής, σύμβουλος της επικράτειας, νομάρχης, πρόεδρος της ς και σε έξι κυβερνήσεις.
  • το 1896, ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης τερματίζει πρώτος τον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτούς τους αγώνες δεν αγωνίστηκε ξανά, επέστρεψε στο χωριό του και έζησε μια ήρεμη ζωή ως αγρότης και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός. Από εκείνον βγήκε η φράση της καθομιλουμένης “έγινε Λούης”, που λέγεται για κάποιον που εξαφανίζεται τρέχοντας γρήγορα.
  • το 1906, δολοφονείται ο Ουκρανός ιερέας και συνδικαλιστής Γκεόργκι Απολλόνοβιτς Γκαπόν. Ήταν αυτός που οργάνωσε και ηγήθηκε μεγάλης ς εργατών στην Αγία Πετρούπολη, η οποία όμως χτυπήθηκε από τον τσαρικό στρατό με αποτέλεσμα τον αιματηρό χαμό εκατοντάδων ανθρώπων. Η μέρα εκείνη έμεινε γνωστή και ως (άλλη μία) Ματωμένη Κυριακή. Ο Γκαπόν γλύτωσε εκείνη την σφαγή, αλλά αργότερα δολοφονήθηκε με απαγχονισμό από τους συντρόφους του, επειδή αποκαλύφθηκε ότι συνεργαζόταν με την μυστική τσαρική αστυνομία.
  • το 1912, ο Τιτανικός ξεκινά από το Southampton της Αγγλίας για την έα Υόρκη το παρθενικό και τελευταίο του ταξίδι. Επιβάτες του ήταν κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αλλά και πολλοί μετανάστες από την , την Σκανδιναβία και διάφορες άλλες περιοχές της Ευρώπης, που έψαχναν νέες ευκαιρίες ζωής στην Αμερική.
  • το 1925 εκδίδεται για πρώτη φορά στην έα Υόρκη το δημοφιλές μυθιστόρημα The Great Gatsby” του αμερικανού συγγραφέα Francis Scott Fitzgerald.
  • το 1970 ο Paul McCartney ανακοινώνει την αποχώρησή του από τους , γεγονός που έφερε την οριστική διάσπαση όλου του συγκροτήματος. Ήδη από καιρό το κλίμα στο βρετανικό συγκρότημα δεν ήταν καλό, καθώς τα περισσότερα μέλη ήθελαν να ακολουθήσουν προσωπικές σταδιοδρομίες. Έτσι το ίδιο αποφάσισε να κάνει και ο τραγουδιστής και μπασίστας τους, McCartney, αφού θεωρούσε ότι αυτή η κατάσταση αδικούσε το έργο του.
  • το 1975, πεθαίνει ο αμερικανός φωτογράφος Walker Evans, ένας απο τους, κατά γενική ομολογία, σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα. Πιο γνωστή και σημαντική δουλειά του ήταν αυτή που του ανατέθηκε από την υπηρεσία Farm Security Administration των ΗΠΑ, να αποθανατίσει τις συνθήκες ζωής των αγροτών κατά την περίοδο του οικονομικού κραχ.
  • το 1979, πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Νίνο Ρότα (Giovanni “Nino” Rota Rinaldi). Είναι γνωστός για την που έγραψε για την ταινία “The Godfather”, για την οποία έχει βραβευτεί και με όσκαρ, καθώς επίσης και για την πολύχρονη συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι. Έχει γράψει για πάνω από εκατό ταινίες (The Godfather, Romeo & Juliet, Dolce Vita κ.α.), αλλά και για δέκα όπερες, πέντε μπαλέτα και αρκετές συμφωνικές συνθέσεις.

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση