Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Νοεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου:

το 451, ολοκληρώνεται η 4η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας, η οποία καθόρισε το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό.

το 1512, η οροφή της Cappella Sistina ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.

το 1520, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος διέρχεται για πρώτη φορά από το πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό, στη Ν. Αμερική, που θα ονομαστεί αργότερα Πορθμός του Μαγγελάνου.

το 1604, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ενώπιον κοινού του Λονδίνου η τραγωδία του Σαίξπηρ “Οθέλλος”. Μετά από εφτά χρόνια, το 1611, την ίδια ημερομηνία παρουσιάζεται στο κοινό η ρομαντική κωμωδία “Η Τρικυμία”.

το 1800, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Άνταμς και η σύζυγός του Αμπιγκέιλ γίνονται οι πρώτοι ένοικοι του Λευκού Οίκου.

το 1824, ο Ανδρέας Μιαούλης καταδιώκοντας τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ Πασά, υπό τον Ναύαρχο Ιμπραήμ, τον συναντά έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Στην ναυμαχία που ακολούθησε ο Μιαούλης ηγούμενος 45 μικρών ελληνικών σκαφών κυρίευσε 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές. Ο εχθρικός στόλος, με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε μέχρι την Κάρπαθο.

το 1825, ο εώργιος Καραϊσκάκης συγκρούεται με το Ντελήμπαση κοντά στις Λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Κατά την νικηφόρα αυτή μάχη οι Έλληνες εξόντωσαν 60 πεζούς και ιππείς του εχθρού και κυρίευσαν πολλά λάφυρα και 500.000 γρόσια της χρηματαποστολής τους. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 2 νεκροί και 2 .

το 1854, ο Βασιλιάς Όθωνας εκδίδει διάταγμα ς Λόχου Πυροσβεστών που απαρτίζεται από 96 άνδρες (3 Αξιωματικούς, 1 ανθυπασπιστή, 14 υπαξιωματικούς και 78 ). Η του λόχου προκλήθηκε μετά την του Εθνικού Τυπογραφείου στις 25 Αυγούστου και κατόπιν εισήγησης του τότε υπουργού Στρατιωτικών Δ. Καλλέργη.

το 1884, υιοθετείται σε όλο τον κόσμο ο Μέσος Χρόνος Γκρίνουιτς (GMT) στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τους Μεσημβρινούς στην Ουάσιγκτον.

το 1894, ο Νικόλαος Β΄, ο τελευταίος των Ρομανώφ, αναλαμβάνει Τσάρος της Ρωσίας.

το 1912, απόσπασμα του Ελληνικού Στρατού, προερχόμενο σιδηροδρομικώς από Θεσσαλονίκη, αποβιβάζεται στο Καρασούλι (Πολύκαστρο) και απελευθερώνει και επίσημα την κωμόπολη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

το 1920, ο Ελευθέριος Βενιζέλος χάνει τις εκλογές και φεύγει απογοητευμένος από την Ελλάδα.

το 1922, καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία και παραιτείται από τα θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ΄.

το 1936, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει το όνομα “Άξονας Βερολίνου-Ρώμης”, για τη συμμαχία ανάμεσα στους Γερμανούς Ναζί και τους Ιταλούς Φασίστες.

το 1937, ιδρύεται ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων).

το 1940, ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα, πέφτει στο πεδίο της μάχης και γίνεται έτσι ο πρώτος νεκρός Έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.

το 1962, η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά.

το 1968, πεθαίνει ο επιφανής Έλληνας πολιτικός Γεώργιος Παπανδρέου. Διετέλεσε τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πολλές φορές Υπουργός. Απέκτησε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας».

το 1987, πεθαίνει η Ελληνίδα δεξιοτέχνης του πιάνου, Βάσω Δεβετζή. Υπήρξε στενή φίλη με την διάσημη υψίφωνο Μαρία Κάλλας, στην οποία συμπαραστάθηκε μέχρι τα τελευταία δύσκολα χρόνια της ζωής της. Μετά τον θάνατο της Κάλλας, η Βάσω Δεβετζή μείωσε τις εμφανίσεις της, ενώ επίσης ίδρυσε μαζί με άλλους καλλιτέχνες το διεθνές ίδρυμα “Μαρία Κάλλας” με σκοπό της προβολή και του έργου της αγαπημένης της φίλης και απουδαίας καλλιτέχνιδας.

το 1988, ασκείται εναντίον του προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Κοσκωτά, για παράνομες συν με την τράπεζα “Merrill Lynch”.

το 1990, εγκαινιάζεται η τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (ΡΙΚ).

το 2008, πεθαίνει η διάσημη Περουβιανή υψίφωνος, Yma Sumac. Στη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε μία από τις κυριότερες ερμηνεύτριες εξωτικής ς και σημείωσε παγκόσμια επιτυχία, κυρίως λόγω του ακραίου φωνητικού εύρους της, που ξεπερνούσε τις τέσσερις οκτάβες, καλύπτοντας μια έκταση από το φωνητικό φάσμα ενός βαρύτονου έως και αρκετά πάνω απ' αυτό μιας συνηθισμένης σοπράνο.

το 2013, δολοφονούνται ως μέλη της Χρυσής Αυγής ο Μανώλης Καπελώνης (22 ετών), ο Γιώργος Φουντούλης (27 ετών) και τραυματίζεται σοβαρά ο Αλέξανδρος Γέροντας (29 ετών) από οργάνωση αριστερών τρομοκρατών έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο.

το 2016, πεθαίνει ο ηθοποιός τους θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Γιώργος Βασιλείου, σε ηλικία 66 ετών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση