Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Ιουνίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Ιουνίου

Σαν σήμερα, 1η Ιουνίου:

το 1495, καταγράφεται η πρώτη γνωστή αναφορά παραγωγής σκωτσέζικου ουίσκι από τον μοναχό Τζον Κορ.

το 1792, το Kentucky γίνεται η 15η Πολιτεία των ΗΠΑ.

το 1796, το Tennessee γίνεται η 16η Πολιτεία των ΗΠΑ.

το 1831, ο Τζέιμς Κλαρκ Ρος ανακαλύπτει τον Βόρειο μαγνητικό πόλο.

το 1862, για πρώτη φορά χρησιμοποιείται κλεψύδρα σαν ρολόι σε αγώνες σκακιού στο Λονδίνο.

το 1885, για πρώτη φορά χρησιμοποιείται διπλό μηχανικό ρολόι σε αγώνες σκακιού στο Λονδίνο.

το 1930, ο Παναθηναϊκός νικά τον Ολυμπιακό με 8-2, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερης διαφοράς νίκη απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του. Οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν φέρει μαζί τους ένα φέρετρο για να “θάψουν” τον χαμένο ΠΑΟ μετά την νίκη τους, όμως με το αντίθετο αποτέλεσμα του αγώνα, το φέρετρο διαλύθηκε και χρησιμοποιήθηκε στα επεισόδια που ακολούθησαν.

το 1962, θεμελιώνεται το του Ελληνικού.

το 1968, πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια Helen Keller, η πρώτη που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ενώ ήταν κωφή και τυφλή. Ήξερε γερμανικά, λατινικά, ελληνικά και , ενώ επίσης υπήρξε υπέρμαχος του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου, των εργατικών δικαιωμάτων και της ειρήνης. Κυριότερα έργα της είναι “Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ”, “Η της ς μου”, “Απαισιοδοξία”, “Η θρησκεία μου” και “Ειρηνικό βραδινό”.

το 1970, καταστροφικός σεισμός στο Περού σκοτώνει περίπου 3.000 άτομα.

το 1973, η Χούντα των Συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και ο εώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει με διάγγελμά του την εγκαθίδρυση Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

το 1980, βγαίνει στον αέρα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

το 1981, πεθαίνει ο Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Χρήστος Σύρπος ή γνωστότερος ως Χρηστάκης. Διάσημες επιτυχίες του μεταξύ άλλων είναι τα “Τα μπαγλαμαδάκια”, “Θα ζήσω ελεύθερο πουλί” και “Έμαθα πως είσαι μάγκας”.

το 1997, πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου, εώργιος Λιβανός.

το 1998, ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα τη Φραγκφούρτη.

το 2002, πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών η Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου Κάκια Αναλυτή, σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Ρηγόπουλου.

το 2008, πεθαίνει ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Yves Saint Laurent, ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές του 20ού αιώνα, δίπλα στον Christian Dior και την Coco Chanel. Άλλαξε ριζικά την εικόνα της γυναίκας “απελευθερώνοντάς” την από τον περιορισμό των αμιγώς γυναικείων ρούχων. Την έντυσε με παντελόνια, ζιβάγκο, σμόκιν και ρούχα σαφάρι. Ήταν επίσης αυτός που εμπνεύστηκε τα see-through ρούχα, τα pop-art , τα σαφάρι τζάκετ και της γραμμής “τραπέζιο” μεταξύ άλλων. Στην προσωπική του ήταν ένας εσωστρεφής άνθρωπος με λίγους φίλους, καταθλιπτικός και δεινός χρήστης ουσιών και αλκοόλ. Πέθανε καταβεβλημένος από καρκίνο του εγκεφάλου σε ηλικία 72 ετών.

“Η μόδα πάει κι έρχεται, το στυλ παραμένει. Με πονάει να βλέπω γυναίκες να γίνονται θύματα της μόδας.”

Yves Saint Laurent

το 2009, η General Motors δηλώνει πτώχευση και πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη πτώχευση εταιρείας στην των ΗΠΑ.

το 2014, πεθαίνει η ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, Δήμητρα Σερεμέτη. Ήταν σύζυγος του επίσης ηθοποιού Κώστα Παπαχρήστου και έχει παίξει σε πολλές αξιόλογες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου που αγαπιούνται μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση