Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » Ομιλία του ομ. καθηγητή Ν. Γ. Ιντζεσίλογλου για την τουρκοφωνία των Ρωμιών
Ομιλία του ομ. καθηγητή Ν. Γ. Ιντζεσίλογλου για την τουρκοφωνία των Ρωμιών

Ομιλία του ομ. καθηγητή Ν. Γ. Ιντζεσίλογλου για την τουρκοφωνία των Ρωμιών

 

Η τουρκοφωνία των Ρωμιών – Ελλήνων της Κεντρικής μικράς Ασίας και ειδικότερα της Καππαδοκίας είναι το θέμα  ομιλίας του ομ. καθηγητή Ν. Γ. Ιντζεσίλογλου την  Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Δήμου Βόλου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαδοκών Μαγνησίας, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις «1922 – 2022 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» που πραγματοποιούνται από την αρχή του περασμένου μήνα Μαρτίου, έχει  προτείνει μια σειρά εξαιρετικών παρεμβάσεων που αντλούν τα θέματά τους από την Καππαδοκία, το Ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά και από τους Ορθόδοξους Τουρκόφωνους της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατόπιν μιας διακοπής δέκα περίπου ημερών, λόγω της   γιορτής του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους, της  δεσποτικής γιορτής της χριστιανοσύνης, που γίνεται σε ανάμνηση του θανάτου και της Ανάστασης του Χριστού, συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της  Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»  και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Από το αρχικό σχήμα των συνδιοργανωτών φορέων επιλέχθηκε να συμμετάσχουν και όλοι οι προσφυγικοί Σύλλογοι της περιοχής , για τούτο κλήθηκαν και υπέβαλαν δράσεις και εκδηλώσεις που συμπεριλήφθηκαν στο συνολικό πρόγραμμα, που εκδόθηκε και ήδη εφαρμόζεται.

Μεταξύ των Συλλόγων αυτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαδοκών Μαγνησίας, που εκπροσωπήθηκε στις συναντήσεις από τον πρόεδρο Μάκη Χριστοφορίδη και από τον αντιπρόεδρο Κώστα Κεχαΐδη.

Είναι γνωστό ότι στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, ιδίως στην περιοχή της Καππαδοκίας, καθώς και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που κατά καιρούς κάλυπτε το κράτος των Σελτζούκων της Ρωμανίας (Ρουμ Σελτζούκ)  και στη συνέχεια το Εμιράτο της Καραμανίας (δηλαδή στην Κεντρική Μικρά Ασία), υπήρχαν πληθυσμοί, οι οποίοι διατήρησαν τη συνείδηση της ρωμιοσύνης, ανεξάρτητα από τη γλώσσα ή το προφορικό γλωσσικό ιδίωμα, που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή, κατά τα 800 περίπου χρόνια τουρκικής επικυριαρχίας στην περιοχή.

Αυτό το εξαιρετικό πολιτισμικό επίτευγμα διατήρησης της συλλογικής ταυτότητας, είτε οι πληθυσμοί αυτοί μιλούσαν κάποιο από τα ελληνικά ιδιώματα της Καππαδοκικής διαλέκτου είτε είχαν μερικώς ή πλήρως τουρκοφωνήσει, θα αναλύσει ο ομότιμος καθηγητής και τ. κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γ. Ιντζεσίλογλου.
Η τουρκοφωνία των Ρωμιών-Ελλήνων της κεντρικής Μικράς Ασίας και ειδικότερα της Καππαδοκίας. Αυτό είναι το θέμα της ομιλίας που θα αναπτύξει την  Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στις 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, που είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων μαζί με τον ναό της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας.

Ο καθηγητής Νικόλαος Ιντζεσίλογλου πρόκειται να τονίσει: « Όταν λόγω μακροχρόνιας κατάκτησης δημιουργείται ένα γλωσσικό περιβάλλον, στο οποίο μια γλώσσα καθίσταται διοικητικά κυρίαρχη και παράλληλα όλες οι άλλες «μειονοτικές» γλώσσες απαγορεύεται να μιλιούνται δημόσια, και ταυτόχρονα απουσιάζει ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που να καλλιεργεί τις «μειονοτικές» γλώσσες, που παραμένουν μόνο προφορικές και επομένως πολιτισμικά ατροφούν, τότε ο βαθμός κυριαρχίας της ήδη διοικητικά κυρίαρχης γλώσσας ενισχύεται με τρόπο καταιγιστικό, και δημιουργείται, μέσα στη χρονική διάρκεια, μια όλο πιο έντονη τάση εξαφάνισης κάθε άλλης γλώσσας.
Στην Καππαδοκία, μάλιστα, υπάρχει, τουλάχιστον, μια «κλινική» μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε περίπτωση, που συνιστά μια ιστορικοκοινωνική απόδειξη του πως ένας ελληνικός πληθυσμός, που αρχικά μιλούσε την ελληνική ποντιακή διάλεκτο, τελικά τουρκοφώνησε πλήρως, και μάλιστα στα νεότερα χρόνια και μέσα σε δύο-τρεις γενιές, όταν βρέθηκε σε τουρκόφωνο περιβάλλον στην Καππαδοκία».

Ο Νικόλαος Γεωργίου Ιντζεσίλογλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από γονείς εκπαιδευτικούς. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην πόλη των Γιαννιτσών, της οποίας είναι δημότης.
Εισάχθηκε από τους πρώτους μετά από πανελλαδικές εξετάσεις στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και για τον λόγο τούτο υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Επίσης διατήρησε την υποτροφία του ΙΚΥ καθ’ όλη την διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών, λόγω αριστείας εντός του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με άριστα και πρώτος μεταξύ των συμφοιτητών της σειράς του.

Μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ενός έτους στο Αστικό Δίκαιο του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και εν συνεχεία στο Παρίσι, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας.

Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα στην Κοινωνιολογία του Δικαίου, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις Πολιτικές Σπουδές του Université de Droit, d’ Economie et de Sciences Sociales de Paris (Paris 2).
Το έτος 1983 ανακηρύχθηκε υφηγητής, άμισθος επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Το έτος 1985 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το έτος 1990 αναπληρωτής καθηγητής και το έτος 2000 καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, όπου δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, δίδαξε Κοινωνιολογία του Δικαίου, Γενική Κοινωνιολογία, Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου και των Θεσμών, Ηλεκτρονική Επεξεργασία του Δικαίου (Δίκαιο και πληροφορική) και Θεσμοί των Ευρωπαϊκών λαών.
Επίσης έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο πολλά μαθήματα νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών σε Σχολές Ελευθέρων Σπουδών και Κολλέγια συνεργαζόμενα με ξένα Πανεπιστήμια σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών κυρίως στην Ισπανία και στο Βέλγιο.
Έχει επίσης διδάξει ή έχει κάνει διαλέξεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, και σε Σχολές Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και σε σχολές επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης Εκπαιδευτικών
Λειτουργών της Μέσης Εκπαίδευσης.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Συνεργάζεται με πολλά (περί τα είκοσι) πανεπιστήμια του εξωτερικού, και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμ επιστημονικών βιβλίων και μονογραφιών, καθώς και επιστημονικών άρθρων στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσες.
Μέλος επιστημονικών επιτροπών σε ελληνικά περιοδικά κοινωνικών επιστημών («Αρχειακά .Ανάλεκτα. Έκδοση των Φίλων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης», «Φίλιππος. Τριμηνιαία έκδοση της Ιστορικής και
Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών ο Φίλιππος», «Μικρασιατική Σπίθα» του συλλόγου Μικρασιατών του νομού Σερρών).
Είναι συντονιστής της Επιστημονικής Εφορίας της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων.
Έχει συνεργασθεί με δεκάδες επιστημονικούς συλλόγους και πολιτιστικά σωματεία, και έχει κάνει εκατοντάδες διαλέξεων και μαθημάτων σε εκδηλώσεις συλλόγων και ανοικτών πανεπιστημίων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο
εξωτερικό, πάνω σε θέματα κοινωνικού, νομικού, ιστορικού, πολιτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου.

Τέλος, έχει κάνει πάνω από 800 παρεμβάσεις σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς).
Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται ιδίως στους χώρους της Κοινωνιολογίας του Δικαίου, της Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου, της Νομικής Πληροφορικής, της Γενικής Κοινωνιολογίας, της Κοινωνιολογίας των
ΜΜΕ, της Κοινωνιολογίας των Θρησκειών, της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της Βιομηχανικής Κοινωνιολογίας, της Ιστορίας των Ιδεών, και της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας.
Ειδικότερα θέματα με τα οποία ασχολείται είναι: το δίκαιο, η ελληνική εθνική ταυτότητα, οι ιστορικές προσωπικότητες και οι ιστορικο-εθνολογικές μελέτες της Καππαδοκίας και του μικρασιατικού ελληνισμού, η αρχαιοελληνική φιλοσοφική
σκέψη και ιδίως η μελέτη του έργου του Αριστοτέλη, η Πολυπολιτισμικότητα, η παγκοσμιοποίηση, η κοινωνικοποίηση, η περιθωριακότητα και η παραβατικότητα, ο νομικός πλουραλισμός, οι επιπτώσεις της χρήσης νέων τεχνολογιών σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και ιδίως στην εργασία και στις ανθρώπινες σχέσεις, η
αποτελεσματικότητα των νομικών ρυθμίσεων κ.λπ.
Ο Νικόλαος Γ. Ιντζεσίλογλου έχει συγγράψει δεκάδες μονογραφίες και βιβλία.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαδοκών Μαγνησίας, έχει την ευθύνη της οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στις 19.30 το απόγευμα , στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Δήμου Βόλου, ενώ την παρουσίαση του ομιλητή θα κάνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, γιατρός  Πρόδρομος Χριστοφορίδης για να κάνει το κλείσιμο της εκδήλωσης ο μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνάτιος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση