Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Το «Γαϊτανάκι των Ρόλων» στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου
Το «Γαϊτανάκι των Ρόλων» στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου

Το «Γαϊτανάκι των Ρόλων» στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου

Την Κυριακή στις 8/3/2020, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 12.00 το μεσημέρι μπροστά από το Δημαρχείο του Βόλου, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΔΕΠΙΣ) σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς υς συλλόγους, φορείς και ενώσεις προσώπων, τιμούν την «Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών», με ένα δρώμενο συμβολικό της πολυπλοκότητας των γυναικείων ρόλων.

Στο «Γαϊτανάκι των Ρόλων», όλοι μαζί θα αναδείξουμε τους πολυάριθμους ρόλους της ΓΥΝΑΣ (Μητέρα – Εργαζόμενη – Νοικοκυρά- Σύζυγος- Μονογονέας- Σύντροφος – Κόρη –Γιαγιά- Αδερφή- Αιρετή –Φίλη…) και θα τους «πλέξουμε» χορεύοντας το παραδοσιακό «Γαϊτανάκι» παρουσιάζοντας, έτσι, τους τρόπους με τους οποίους οι ρόλοι αυτοί εναλλάσσονται, συγκρούονται και τελικά ενσαρκώνονται στην καθημερινότητά της.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, υπό την προεδρία της δημοτικής συμβούλου Βιολέττας Καντόλα, κάνει μια προσπάθεια να «ανοιχτεί» στην ευρύτερη κοινωνία.

Να εντάξει τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές του Δήμου και σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, με απώτερο στόχο την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση και θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες για το σύνολο των πολιτών.

Στην προσπάθειά της αυτή η ΔΕΠΙΣ θέλει να συνεργαστεί και να ενώσει όλους τους τοπικούς Γυναικείους Συλλόγους, Φορείς κι Ενώσεις προσώπων, σε κοινό στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητο της τοπικής κοινωνίας, για όλα τα θέματα που άπτονται της «Ισότητας των Φύλων», σε όλους τους τομείς της προσωπικής, επαγγελματικής, κοινωνικής και οικογενειακής ζωής. Για το λόγο αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, οι φορείς που θα παραβρεθούν στην εκδήλωση της Κυριακής θα κάνουν την αρχή, υπογράφοντας για πρώτη φορά ένα «Σύμφωνο Συνεργασίας» με τη ΔΕΠΙΣ με κοινούς στόχους:

  • τη διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητος,

  • την υποβολή προτάσεων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου,

  • τη συνεργασία με την Αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων σε τοπικό επίπεδο,

  • την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με την Αρμόδια υπηρεσία και τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων

  • τον εντοπισμό και την προσπάθεια εξεύρεσης και προώθησης λύσεων των προβλημάτων που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο από κρίσεις που γίνονται σε βάρος του ενός φύλου.

  • την επιδίωξη μόνιμης και στενής συνεργασίας, με τις τοπικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς.

Η εκδήλωση της Κυριακής, « Το Γαϊτανάκι των Ρόλων», είναι ανοιχτή για όλο το ευρύ κοινό και θα κλείσει με μουσική από ζωντανή ορχήστρα, που  χορηγεί  ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και χορό των παραβρισκόμενων.

Τo τηλέφωνo επικοινωνίας της ΔΕΠΙΣ για θέματα που αφορούν στην Ισότητα των φύλων είναι : 2421353155 ( Σοφία Παπαδοπούλου-Gender Expert).

Η Ημέρα της Γυναίκας και ο ς Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου

«Μια γυναίκα είναι πολλές φορές σαν μια σακούλα τσάι – δεν μπορείς να πεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να την βάλεις στο ζεστό νερό…. άλλες διαλύονται, άλλες μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό & υπέροχο…! » Ελέανορ Ρούσβελτ

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο] ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτείται από την 25η επέτειο της Διακήρυξης του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων.

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας ας αναλογιστούμε τη θέση της στη σύγχρονη κοινωνία. Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες της ζωής.

Οι ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα η σημερινή γυναίκα είναι :

  • Μορφωμένη, αλλά να μην υποτιμά τον επίσης μορφωμένο άντρα της.
  • Δυναμική, ανεξάρτητη, επιτυχημένη επαγγελματίας με καριέρα και καλές αποδοχές, αλλά όχι πoλύ «επικίνδυνη».
  • Κοινωνικά αποδεκτή, ελκυστική, αλλά όχι σε βαθμό που να «προκαλεί ώστε να παρεξηγηθεί».
  • Γλυκιά, με κατανόηση, υποστηρικτική σύντροφος, αλλά όχι υποτονική.
  • Αφοσιωμένη μητέρα, αλλά όχι «καταπιεστική» & «θυματοποιημένη» .
  • Καλή φίλη με κατανόηση, αλλά όχι παρεμβατική.
  • Υποστηρικτική συνάδελφος, αλλά όχι ανταγωνιστική.
  • Πάντα υγιής, με γυμνασμένο σώμα, φρέσκο πρόσωπο και κομψό στυλ, αλλά χωρίς υπερβολές.

  • Καλή, αισιόδοξη διάθεση, ώστε να “ανεβάζει” ψυχολογικά τους άλλους αλλά ταυτόχρονα να κρύβει τις δυσκολίες βάζοντας «μάσκα».

  • Καλή οικοδέσποινα, μαγείρισσα, περιποιητική αλλά όχι η «καλή νοικοκυρούλα».

  • Δυναμική, ενημερωμένη πολίτης, με άποψη, αλλά όχι ισχυρογνώμων.

Αν, λοιπόν, η σύγχρονη γυναίκα έχει να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο, με τόσους ρόλους, μπορούμε εύκολα να αναλογιστούμε πόσο πιο δύσκολη είναι η θέση μιας κακοποιημένης γυναίκας, «εγκλωβισμένης» , συχνά, σε άσχημες καταστάσεις.

Ο ξενώνας ς Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου στηρίζει τη σύγχρονη γυναίκα ώστε να μην «διαλυθεί» από περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή άλλης μορφής κακοποίησης, αλλά αντίθετα να μετατραπεί σε «κάτι μοναδικό και υπέροχο». Είναι έργο ενταγμένο στο Ε.Π «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το (Ε.Κ.Τ).

Λειτουργεί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013 βασιζόμενος σε βασικές αρχές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Η Δομή έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες, ΑΜΕΑ), εφόσον διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν ασφαλούς διαμονής. Μαζί τους μπορούν να φιλοξενηθούν και τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοχτώ, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των δώδεκα, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Το όριο ηλικίας των αγοριών έχει μπει για λόγους ασφαλείας. Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργία του έχει, μέχρι σήμερα, φιλοξενήσει……..

Η διαμονή διαρκεί έως τρεις μήνες, ενώ ανάλογα την περίπτωση και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα μπορεί να παραταθεί. Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται μέσω της Γραμμής SOS 15900 όλο το εικοσιτετράωρο, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών.

Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του Ξενώνα παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων γυναικών και των παιδιών τους. Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση για την διεκπεραίωση των παραπομπών, καθώς και για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, μέσο επικοινωνίας είναι το παρακάτω email : xfkg.dvolou@gmail.com.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορώπης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορώπης-Μαγνησίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας διοργανώνει ομιλία στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώπης (δίπλα στην ) με τίτλο «Ενημέρωση-Συζήτηση για θέματα Βίας», την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 11.30 το πρωί.

Ομιλήτρια θα είναι η  Βασιλική Μακρυγιάννη, κοινωνική λειτουργός στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου» στο πλαίσιο της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ο «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου» στηρίζει τη σύγχρονη γυναίκα ώστε να μην «διαλυθεί» από περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή άλλης μορφής κακοποίησης, αλλά αντίθετα να μετατραπεί σε «κάτι μοναδικό και υπέροχο». Είναι έργο ενταγμένο στο Ε.Π «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το (Ε.Κ.Τ).

Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται μέσω της Γραμμής SOS 15900 όλο το εικοσιτετράωρο, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών.

Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του Ξενώνα παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων γυναικών και των παιδιών τους. Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση για την διεκπεραίωση των παραπομπών, καθώς και για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, μέσο επικοινωνίας είναι το παρακάτω email : xfkg.dvolou@gmail.com.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση