Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Τα μέτρα κατά του COVID-19 μείωσαν τις ωτίτιδες
Τα μέτρα κατά του COVID-19 μείωσαν τις ωτίτιδες

Τα μέτρα κατά του COVID-19 μείωσαν τις ωτίτιδες

Μεγάλη των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Σύμφωνα με μια νέα πολυκεντρική μελέτη στην Ιταλία, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές ιατρικό επιστημονικό περιοδικό European Archives of OtoRhinoLaryngology, η των περιστατικών μέσης ωτίτιδας άγγιξε το 70% !

«Η σημαντική αυτή μείωση, σύμφωνα με τους μελετητές, αποδίδεται στα γνωστά σε όλους μέτρα που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση, όπως η χρήση της μάσκας, η απόσταση ασφαλείας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ και προσθέτει:

«Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην μείωση της μέσης ωτίτιδας έπαιξε και το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων και των γενικότερων περιοριστικών μέτρων, που πάρθηκαν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο για την της μετάδοσης της πανδημίας του Covid-19».

Τα κατά του Covid-19 έχουν βοηθήσει σημαντικά στη μείωση κι άλλων μεταδοτικών μολύνσεων του αναπνευστικού και αυτό, όπως τόνισε ο κ. Αρτόπουλος, θα φανεί μετά την ολο πολλών επιστημονικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά την ωτίτιδα, αυτή εμφανίζεται με δύο μορφές.Την οξεία και την εκκριτική:

  • Η οξεία ωτίτιδα στα παιδιά μπορεί να είναι οξεία φλεγμονώδης ή εκκριτική, δηλαδή με υγρό χωρίς φλεγμονή, που μπορεί να συνδυάζεται με πυρετό, κακουχία, πόνο, αλλά και με πτώση της ακοής,
  • Αντίθετα, η εκκριτική ωτίτιδα δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Μικρή πτώση της ακοής και ένα αίσθημα πληρότητας είναι τα μόνα συμπτώματα.

Τα προτα που μπορεί να προκύψουν είναι όμως σημαντικά. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας η ελάττωση της ακοής μπορεί να δράσει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ομιλίας τους. Είναι επίσης δυνατόν να επηρεαστεί η συμπεριφορά τους κάνοντας τα δύστροπα ή με τάσεις απομόνωσης. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μένουν πίσω στα μαθήματα, αφού με δυσκολία συνήθως παρακολουθούν στην τάξη. Η συμπεριφορά τους επηρεάζεται αφού αισθάνονται μειονεκτικά.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας, σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ. είναι αρχικά συντηρητική. ίνεται δε με:

  • Τη χρήση φυσιολογικού ορού (ρινοπλύσεις),

  • Το μάσημα τσίχλας,

  • Το φούσκωμα μπαλονιών,

  • Τα μπάνια στη βοηθούν στην απομάκρυνση του υγρού.

«Αν δεν υπάρξει απομάκρυνση του υγρού, παρά τα παραπάνω και διατηρείται πάνω από τρείς μήνες, αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει παχύρρευστο και κολλώδες» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και προσθέτει « Έτσι μπορεί να προκληθούν μόνιμες παραμορφώσεις της δομής του μέσου αυτιού (π.χ. συμφύσεις) και τελικά μόνιμη δυσλειτουργία του, που μπορεί να απαιτήσουν στο πολύ λεπτές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της ακοής. Η χειρουργική επέμβαση από έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο (μυριγγοτομή – τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού) κρίνεται απαραίτητη».

Καταλήγοντας, ο κ. Αρτόπουλος τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως «και στη χώρα μας το άνοιγμα των σχολείων και η άρση των περιοριστικών μέτρων θα αυξήσουν πάλι τις και ειδικότερα τις ωτίτιδες. Οι γονείς, οι παιδίατροι και οι ωτορινολαρυγγολόγοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση