Βρίσκεστε εδώ:  / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΥΓΕΙΑ / Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες
Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες

Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες

Πονάτε μόνιμα στον ώμο, περισσότερο τη νύχτα και έχουν περιοριστεί όλες οι κινήσεις του;Προσοχή μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο του παγωμένου ώμου(συμφυτική θυλακίτις), που πλήττει άτομα άνω των 40 χρόνων και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες.

«Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος νοιώσει πόνο στην άρθρωση του ώμου, που περιορίζει την , πρέπει άμεσα να πάει στο γιατρό» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού , Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού και προσθέτει:.

«Οι περισσότεροι ασθενείς με μόνιμο πόνο στον ώμο, σε πρώτο στάδιο ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική θεραπεία, αλλά ο έντονος πόνος και η των συμπτωμάτων αποτελούν κακή και τότε πρέπει να ανησυχήσουν».

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μερικές περιπτώσεις η μπορεί να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι δύσκολο ο ασθενής να εκτελέσει  πολλές καθημερινές εργασίες, όπως το χτένισμα, το ντύσιμο ή το βούρτσισμα των δοντιών.

Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτις του ώμου, είναι πάθηση αγνώστου αιτιολογίας, με :

 • Μόνιμο πόνο στον ώμο που παρουσιάστηκε σχετικά απότομα
 • Μόνιμο πόνο ως εξέλιξη χρόνιου πόνου και περιορισμό όλων των κινήσεων (ενεργητικών και των παθητικών), προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς ειδικά ευρήματα στις ακτινογραφίες του ώμου.

«Ο πόνος , όπως εξηγεί ο Ιγνατιάδης, μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα σε κάποιο βαθμό μετά από μήνες ή χρόνια,  δυστυχώς  όμως συνήθως παραμένουν τα αρνητικά της μακροχρόνιας δυσκαμψίας, όπως είναι η μυϊκή ατροφία, μερική δυσκαμψία κ. α».

Ο παγωμένος ώμος πλήττει κυρίως άτομα  ηλικία 40-70 χρόνων  και  αφορά το 2% έως 4% του πληθυσμού και συχνότερα γυναίκες.

Συνήθως αρχίζει με πόνο στο δελτοειδή μυ και μπορεί να μεσολαβήσει  και μία κρίση αυχενικής ριζίτιδος. Ακολουθεί τραυματισμό του ώμου, ή κρίσεις περιαρθρίτιδας που δεν θεραπεύθηκαν σωστά. Σπάνια η δυσκαμψία εγκαθίσταται χωρίς πόνο.

Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου «προτιμά» άτομα: 

 • Ηλικίας άνω των 40 χρόνων κυρίως γυναίκες
 • Με διαβήτη
 • Που χρειάστηκαν ακινητοποίηση του ώμου, από τραύμα, περιαρθρίτιδα, χειρουργείων ώμου, η κάκωση στο πέταλο των στροφέων του ώμου,
 • Με συστηματική νόσο( Παθήσεις του Θυρεοειδή, καρδιολογικές παθήσεις, και Πάρκινσον).

Η πάθηση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία έχει τρία στάδια και διαρκεί 12-24 μήνες.

Τα τρία στάδια συμπτωμάτων έχουν ως εξής:

 • Επώδυνο στάδιο: Εισβολή πόνου και έναρξη μείωσης του εύρους κινήσεων απαγωγής και στροφών
 • Περιοριστικό στάδιο: Μείωση του πόνου με σταθεροποίηση και εγκατάσταση μεγάλης δυσκαμψίας. Ο ώμος δεν απάγεται και δεν κάνει στροφές. Ο πόνοςμονιμοποιείται
 • Στάδιο αποκατάστασης: Ο πόνος μειώνεται σταδιακά και οι κινήσεις επανέρχονται επίσης σταδιακά, αλλά συνήθως η αυτόματη αποκατάσταση είναι συχνά ατελής.

 

Η θεραπεία έχει τρεις βασικούς στόχους: α) ανακούφιση από τον πόνο, β) βελτίωση του εύρους κίνησης, γ) μυϊκή ενδυνάμωση και περιλαμβάνει δυο στάδια.

Σε αρχόμενο σύνδρομο ή έστω στο Ά στάδιο η θεραπεία της συμφυτικής θυλακίτιδας γίνεται συντηρητικά με: 

 • Ασκήσεις φυσικοθεραπεία, απαλές και σταδιακές διατάσεις του ώμου, για την αποκατάσταση του εύρους κινητικότητας. Η χρησιμοποίηση πάγου στον ώμο μπορεί επίσης να βοηθήσει
 • .Η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη , όπως είναι η ιβουπροφαίνη  και η ναπροξαίνη  μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.
 • Θεραπεία με υαλουρονικό νάτριο: Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η θεραπεία με ενδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού νατρίου στον ώμο σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία.  Από την επόμενη μέρα ο ασθενής κάνει ασκήσεις απαγωγής και στροφών μόνος του ή με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή. Τα μερικές φορές είναι θεαματικά, και η κινητικότητα αποκαθίσταται μέσα σε 30 μέρες .

Στο δεύτερο στάδιο, βαρεία μορφή, με εγκατεστημένη αγκύλωση τη καλύτερη λύση δίνει η:

 • Επέμβαση: Η αρθροσκοπική αρθρόλυση ακολουθούμενη από πρώιμη άμεση κινητοποίηση και φυσικοθεραπεία με δραστική αναλγησία, ενδεχομένως αρχικά με συσκευή συνεχούς έγχυσης με υπερκλείδιο καθετηράκι

Η διατήρηση μετά την επέμβαση  όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους κίνησης είναι σημαντική, ως εκ τούτου ο ασθενής θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εκτελώντας το των ασκήσεων, που θα του υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής, ενώ θα πρέπει να προσπαθεί να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως και πριν. Στο αποκατάστασης αναφέρεται σε κάποιες περιπτώσεις, ρόλο να έχει το μηχάνημα Παθητικής Συνεχούς Κινητοποίησης του άνω άκρου (CPM).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Πυροβόλησε θανάσιμα τη γυναίκα του στην Αγιά #ανθρωποκτονίααπόπρόθεση - https://t.co/fz7TvtvLmm -

 • Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία #Copernicus - https://t.co/57tC5TbAN3 -

 • #καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Έως τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος #καύσωνας - https://t.co/IaDUZtnppW -

"Αλιεύοντας" την είδηση