Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Συνάντηση υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη με εκπροσώπους πανελλαδικών γυναικείων οργανώσεων
Συνάντηση υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη με εκπροσώπους πανελλαδικών γυναικείων  οργανώσεων

Συνάντηση υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη με εκπροσώπους πανελλαδικών γυναικείων οργανώσεων

Σχεδιάζοντας την εφαρμογή του Νόμου

Συνέργεια για την αλλαγή νοοτροπίας

 Τις εκπροσώπους 15 και πλέον πανελλαδικών, γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων υποδέχτηκε στο ΥΠ.ΕΣ. στις 23|10 η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη.

Ο στόχος της συνάντησης ήταν:

α) η ανταλλαγή απόψεων με δεδομένο το σχεδόν ολοκληρωμένο κείμενο του νομοσχεδίου για την οριζόντια εφαρμογή της Ισότητας των Φύλων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εισαχθεί στην Βουλή για να γίνει νόμος του Κράτους, αλλά και,

β) η συνεργασία, μεταξύ Υπουργείου και οργανώσεων, με σκοπό τον σχεδιασμό της στρατηγικής ενημέρωσης, διάδοσης και διαμόρφωσης νέας συνείδησης στην κοινωνία για τα θέματα της Ισότητας των Φύλων, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στην , στοιχεία απαραίτητα για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στην πράξη.

Στην συνάντηση συμμετείχε η γενική γραμματέας Ισότητας Φύλων,  Φ. Κούβελα, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό και την αιτιολογία της θεμελίωσης των κεφαλαίων του νομοσχεδίου κατά τη διάρκεια της σύνταξής του, καθώς και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αιγαίου Μ. κασούκα, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά σε ειδικά θέματα του περιεχομένου του νομοσχεδίου, ως βασική συμμετέχουσα σε όλες τις φάσεις επεξεργασίας του.

Οι εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων είχαν την ευκαιρία για δύο και πλέον ώρες να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα της συνάντησης, οι οποίες καταγράφηκαν με σκοπό να αξιοποιηθούν για τυχόν βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου. Επιπλέον, εξέφρασαν την χαρά τους που επιτέλους, μία προσπάθεια για την δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου για τα θέματα Ισότητας και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που σε δύο χρόνια, εισάγεται στην Βουλή για να γίνει νόμος του Κράτους.

Ευχήθηκαν ομόθυμα η φετινή 25η Νοεμβρίου, που είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των υναικών, να εορτασθεί με περισσότερη χαρά, αφού θα έχει ψηφισθεί ο νέος νόμος.


Ολοκλήρωση συναντήσεων
με εκπροσώπους των κομμάτων

Το διήμερο 23 και 24|10 η υφυπουργός Εσωτερικών είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις επαφές με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ενόψει κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα:
– την Τρίτη 23|10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την συντονίστρια του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αγγ. Παπάζογλου, η οποία είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου για την της νέας εποχής, στο οποίο θα ενσωματώνονται διεκδικήσεις και αιτήματα που έχουν αναδυθεί μέσα από τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα στην Ελλάδα και στην .

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η αύξηση της ποσόστωσης φύλου στο 40% στις , αλλά και το νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, που αποτελούν πολύ σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ισότητας των φύλων και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Παράλληλα, η Υφυπουργός ενημερώθηκε για τις θέσεις του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για επικείμενες σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.


– την Τρίτη 23|10
επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής,
κ. Αν. Καραμάνου. Η τελευταία, αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου από την  Μ. Χρυσοβελώνη, εξέφρασε την καταρχήν θετική θέση της για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος νόμος.

Επιπλέον, κατάθεσε τις σκέψεις και τις αγωνίες της για τα «ανοικτά» ζητήματα της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ των φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην εργασίας, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κλιμακούμενη .

– την Τετάρτη 24|10 η υφυπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με σκοπό την ενημέρωση επί του νομοσχεδίου με την βουλευτή του ΚΚΕ,  Δ. Μανωλάκου και με την δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αιγάλεω και αρμόδια για θέματα ισότητας του ΚΚΕ, Π. Δάγκα.

Κοινός τόπος ήταν ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έγινε αφορμή για να διατηρηθούν, αλλά και εκ νέου να τροφοδοτηθούν αντιδραστικές απόψεις για τις σχέσεις των φύλων.

Οι δύο εκπρόσωποι του ΚΚΕ ενημέρωσαν για τις πάγιες θέσεις του κόμματος, αλλά και την υποστήριξη που έχει προσφέρει σε θετικά βήματα ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων διαχρονικά.

Την Δευτέρα 22|10 είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση με την επικεφαλής της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας,  Μ. Συρεγγέλα.

Επισημαίνεται ότι με αυτές τις τέσσερις συναντήσεις και άλλες που έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουν ενημερωθεί (δια των εκπροσώπων τους) όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με το νομοσχέδιο: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση