Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Συμπλήρωση δύο χρόνων παροχής διαδικτυακών μαθημάτων ανώδυνου τοκετού
Συμπλήρωση δύο χρόνων παροχής διαδικτυακών μαθημάτων ανώδυνου τοκετού

Συμπλήρωση δύο χρόνων παροχής διαδικτυακών μαθημάτων ανώδυνου τοκετού

Συμπληρώθηκαν ήδη δύο χρόνια μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού, που λόγω της Πανδημίας Covid 19 και για λόγους Προάσπισης της Υγείας των ιδιαίτερα ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι έγκυες και οι λεχωίδες, πραγματοποιούνται από το Τμήμα Πρόληψης και Προς της Υγείας διαδικτυακά, μέσω Skype.

Η σημαντική προσφορά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διανύουμε την δύσκολη περίοδο της Πανδημίας, αποτέλεσε και αποτελεί έναν εξαιρετικό αρωγό υποστήριξης και καθοδήγησης τόσο για την φάση του τοκετού, όσο και για τον θηλασμό και την του νεογέννητου στους μελλοντικούς γονείς. Επισημαίνεται ότι η παροχή των σημαντικών αυτών μαθημάτων αποτελεί πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ς Θεσσαλίας μοναδική πανελλαδικά και πρωτοποριακή διαδικτυακά.

Από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι σήμερα, οργανώθηκαν από την Προϊσταμένη του Τμήματος Πρόληψης και Προς της Υγείας – Μαία, κα Γεωργία Ντέλλα, είκοσι επτά (27) ομάδες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 489 εγκυμονούσες. Κάθε ομάδα παρακολουθεί έξι (6) συνεδρίες σχετικά με τα στάδια του τοκετού, τις αναπνοές, την άσκηση της εξώθησης, την περιποίηση του βρέφους, τον θηλασμό και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων του, καθώς επίσης και θέματα της λοχείας. Επίσης, είναι αρκετές οι μητέρες που δέχονται βοήθεια σε διαφόρων ειδών προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά από τον τοκετό, κατά την περίοδο της λοχείας, του θηλασμού, αλλά και για την ιδιαίτερη του βρέφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επιδημιολογικά επικίνδυνη η μαζική, δια ζώσης, συμμετοχή, τόσων ιδιαίτερα ευαίσθητων ατόμων, λόγω της πανδημίας, ενώ με την Παροχή Διαδικτυακών Μαθημάτων δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά και εγκυμονούσες από περιοχές και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της χς, στις οποίες δεν παρέχονται τέτοιου είδους από άλλον αντίστοιχο φορέα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι συμμετέχουν στα παραπάνω μαθήματα εγκυμονούσες από περιοχές της Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου καθώς και από απομακρυσμένες περιοχές όπως χωριά του Πηλίου και της Ελασσόνας αλλά και από την , την Θεσσαλονίκη, την , την Ορεστιάδα, την Πάτρα, τη Λέρο, το κ.α.

Επίσης, λόγω της επιτυχούς και εξαιρετικής προσφοράς του συγκεκριμένου προγράμματος, αναμένεται να προστεθούν και επιπλέον άτομα στις παραπάνω ομάδες, τα οποία έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την συμμετοχή τους στα σχετικά μαθήματα.

Πληροφορίες: Γεωργία Ντέλλα – Προϊσταμένη του Τμήματος, Μαία-MSc Δημόσιας Υγείας. Τηλ: 2413506290-192.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση