Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » STOP στη βία κατά των γυναικών
STOP στη βία κατά των γυναικών

STOP στη βία κατά των γυναικών

 Η  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή  και η  Ύπατη  Εκπρόσωπος σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των υναικών

 

«Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των υναικών, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η βία κατά τον γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ωστόσο εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Η αντίληψη ότι η παρενόχληση ή η βία προς τις γυναίκες είναι κανονική και αποδεκτή είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει. Έχουμε όλοι την ευθύνη να πούμε «όχι», να απορρίψουμε ανοιχτά τις πράξεις βίας ή παρενόχλησης και να σταθούμε δίπλα στα θύματα.

Η εμφανίζεται παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στα και στα πανεπιστήμια, στον δρόμο, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και το διαδίκτυο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη ευημερία της και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία. Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποστεί λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Σε όλο τον κόσμο, 12 περίπου εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο — ένα κορίτσι κάθε δύο δευτερόλεπτα. Τα παντρεμένα κορίτσια συνήθως μένουν σύντομα έγκυοι, εγκαταλείπουν το σχολείο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας απ' ό,τι οι γυναίκες που παντρεύονται ενήλικες. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σήμερα ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες. Οι γυναίκες που μεταναστεύουν είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και εκτίθενται περισσότερο σε φαινόμενα κακοποίησης ή βίας.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, μια προϋπόθεση για την προαγωγή, την προστασία και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει σημαντικές δράσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών θα λήξει οριστικά. Οι δράσεις μας αποδίδουν καρπούς. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, έχουμε στηρίξει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο κορίτσια και γυναίκες με υπηρεσίες για την προστασία και τη φροντίδα που σχετίζονται με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών. 3000 κοινότητες, που αροσωπεύουν 8,5 εκατομμύρια άτομα, έχουν ανακοινώσει δημοσίως ότι έχουν παραιτηθεί από την πρακτική αυτή. Όσον αφορά τους γάμους ανηλίκων, η ΕΕ βοήθησε πάνω από 1,6 εκατομμύρια άτομα μέσω πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αλλαγή της στάσης και των πρακτικών όσον αφορά τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις που να μπορούν να διατυπώνονται και στη συνέχεια να εφαρμόζονται σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας και μέσω αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με τον , το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες συμφωνήσαμε σχετικά με μια παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ενισχύουμε τη συνεργασία μας και καλούμε τους ηγέτες του κόσμου τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στην εντατικοποίηση της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, δρομολογήσαμε την πρωτοβουλία μας «Spotlight Initiative», μια παγκόσμια, πολυετή πρωτοβουλία με επίκεντρο την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Με μια άνευ προηγουμένου αρχική επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προστατεύουμε και δίνουμε φωνή σε αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια που φιμώθηκαν από τις κοινωνίες τους και τώρα θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους. Είμαστε επίσης επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «έκκληση για ανάληψη δράσης για την προστασία από τη σεξουαλική και έμφυλη βία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης». Η δράση αυτή συγκεντρώνει περίπου 80 φορείς με σκοπό την προώθηση της υποχρέωσης λογοδοσίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Επίσης, καταβάλλουμε προσπάθεια για την ολο της προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών, η οποία παρέχει στα θύματα το δικαίωμα προστασίας και υποστήριξης.

Πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί η έμφυλη βία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μια ζωή χωρίς βία αποτελεί αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα: όταν στερούμε την ελευθερία από τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυτό σημαίνει ότι στερούμε την ελευθερία απ' όλο τον κόσμο».

Ιστορικό

Η και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των γυναικών και των κοριτσιών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η βία αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ισότητα των φύλων, στα δικαιώματα, στη χειραφέτηση και στη συνολική ανάπτυξη των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και τροχοπέδη στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Από το 2016 έως το τέλος του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εκστρατεία NON.NO.NEIN — Πες ΟΧΙ! Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών, και με τον ρόλο αυτόν παρέχει χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ για κράτη μέλη, τοπικές κυβερνήσεις, σχετικούς επαγγελματίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρη την Ευρώπη για να ενισχύσουν τις δράσεις και τις εκστρατείες τους για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Για να κλείσουμε αυτή τη χρονιά στοχοθετημένων δράσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει διάσκεψη υψηλού επιπέδου για εκπροσώπους των κρατών μελών και διεθνών οργανισμών, από κοινού με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές. Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία «Spotlight», η οποία δρομολογήθηκε από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, εξετάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες θα διοργανώσουν στις 27-28 Νοεμβρίου στα Σκόπια περιφερειακό φόρουμ για την προώθηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και στην Τουρκία της εφαρμογής της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει περιφερειακή εκστρατεία για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία, που εφαρμόζεται με τριετή σύμβαση ς ύψους 3,24 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2019 και θα υποστηρίξει δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση