Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Στα «πορτοκαλί» το κτίριο του Δημαρχείου Βόλου
Στα «πορτοκαλί» το κτίριο του Δημαρχείου Βόλου

Στα «πορτοκαλί» το κτίριο του Δημαρχείου Βόλου


Με το «πες ΟΧΙ στη Βία» ο Α` Σοροπτιμιστικός Όμιλος ,σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και το τμήμα Ισότητας των φύλων του Δήμου , στηρίζουν την πρωτοβουλία ενημέρωσης και αφύπνισης του κοινού της πόλης  για την πρόληψη και Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ. το κτίριο του Δημαρχείου Βόλου θα φωταγωγηθεί στο χρώμα της παγκόσμιας καμπάνιας, το πορτοκαλί, που αντιπροσωπεύει ένα λαμπρότερο μέλλον απαλλαγμένο από κατά των γυναικών.

Ο Δήμος Βόλου και ο Α' Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία τελεί υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών και κάνουν δράση το φετινό θέμα της καμπάνιας «Orange the world».

Στόχος της δράσης είναι οι που έχουν υποστεί κακοποίηση και να ενθαρρυνθούν να κοινοποιήσουν την εμπειρία τους, έτσι ώστε να λάβουν μέσω της συνηγορίας την απαραίτητη βοήθεια.

Το πρόβλημα της βίας είναι βαθειά κοινωνικό, αφού εκφράζεται τόσο μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) όσο και έξω από αυτήν (επαγγελματικό χώρο).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: 1) μια στις τρείς έχει βιώσει σωματική η
ουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, 2) πενήντα γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας ,3) το 75% των γυναικών έχουν δεχθεί ουαλική παρενόχληση στον
επαγγελματικό τους βίο, 4) το ετήσιο κόστος από την έμφυλη βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνάει το αστρονομικό ποσό των 225 δισεκατομμυρίων .

Στη χώρα μας, αν και η οικογένεια αποτελεί τον πιο ισχυρό κοινωνικοπολιτικό θεσμό, το πρόβλημα είναι ανησυχητικό.

Μια στις τρεις γυναίκες (32%) έχει πέσει θύμα ψυχολογικής κακοποίησης από στενό σύντροφο, 8 στις 10 γυναίκες που απευθύνθηκαν στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι θύματα ενδοοικογενειακής
βίας.

Ωστόσο, οι γυναίκες, δέσμιες των κοινωνικών αντιλήψεων και της οικονομικής τους εξάρτησης δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα, κρατούν σφραγισμένα στόματα, κι αυτό οφείλεται στο φόβο, την ντροπή, τις παραδοσιακές κοινωνικές αντιλήψεις για την οικογένεια και το ρόλο των φύλων, στην έλλειψη γνώσης για τα δικαιώματα τους.

Υποφέρουν σιωπηλά,  συνήθως αυτοενοχοποιούνται και φτάνουν να πιστεύουν ότι το αξίζουν.

Έτσι, κάποιες γυναίκες που ζουν τη βία καθημερινά χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν ότι πρέπει να μιλήσουν, να μην ακούν  συμβουλές από τον περίγυρο «κάνε υπομονή, έχεις παιδιά, δεν θα καταφέρεις τίποτα».

Να καταλάβουν ότι κάθε είδους βία πρέπει να καταγγέλλεται χωρίς να υπολογίζεται το κόστος.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση