Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Προς εξάλειψη ο καρκίνος του τραχήλου
Προς εξάλειψη ο καρκίνος του τραχήλου

Προς εξάλειψη ο καρκίνος του τραχήλου

Η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα εύπορα κράτη του κόσμου, όπως είναι η Βρετανία, αποτελεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο τις επόμενες δεκαετίες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε διεθνής έρευνα που αξιολόγησε την επιτυχία του εμβολίου κατά των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) όσον αφορά την προστασία που προσφέρει στις γυναίκες.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που μεταδίδεται σεξουαλικώς, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και τον ορθό. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από πλούσια κράτη απέδειξαν ότι ο συστηματικός εμβολιασμός οδήγησε σε μείωση κατά 83% των λοιμώξεων HPV σε κορίτσια ηλικίας από 15 έως 19 ετών τα τελευταία πέντε έως οκτώ χρόνια. Στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 24 ετών οι λοιμώξεις περιορίστηκαν κατά 66%.

Επίσης, σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στην εμφάνιση κονδυλωμάτων σε ορθό και γεννητικά όργανα, καθώς και στις προκαρκινικές αλλοιώσεις που μπορεί να σηματοδοτούν την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο HPV κυκλοφορεί στην αγορά μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, οπότε η επίδρασή του στους καρκίνους δεν είναι ακόμα σαφής. Ωστόσο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι και αυτοί θα μειωθούν σημαντικά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, πρόκειται να ενισχύσει την αποφασιστικότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε λιγότερα από τέσσερα ανά 100.000 πληθυσμού, κάτω δηλαδή από το ορόσημο για μια σπάνια ασθένεια.

Ενας εκ των συντακτών της μελέτης, ο καθηγητής Μαρκ Μπρίσον του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Καναδά, επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τον ΠΟΥ χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ακριβώς χρονική στιγμή θα εξαλειφθεί η νόσος. «Επί του παρόντος δεν διαθέτουμε συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα κορίτσια πρέπει να εξακολουθήσουν να εμβολιάζονται. Ολα εξαρτώνται από το κράτος και από την κάλυψη σε εμβόλια, όπως εξάλλου και από τις τακτικές εξετάσεις».

Και σε αγόρια το HPV

Επίσης, η μελέτη αποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός πολλαπλών ομάδων κοριτσιών σε διαφορετικές ηλικίες, όπως συνέβη στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος στη Βρετανία, βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων από HPV.

Αρχικώς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στόχευε σε κορίτσια ηλικίας δώδεκα ετών, αλλά στη συνέχεια επιτράπηκε και ο εμβολιασμός κοριτσιών μέχρι 18 ετών.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Βρετανία θα ξεκινήσει να προσφέρει το εμβόλιο κατά του HPV και σε αγόρια, προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η δεξαμενή του επικίνδυνου ιού. Η έρευνα, άλλωστε, δείχνει ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, τα αγόρια και οι άνδρες τυγχάνουν κάποιας προστασίας από τα νοσήματα που συνδέονται με τον ιό HPV χάρη στον εμβολιασμό των κοριτσιών. Τέλος, να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν περιέλαβε δεδομένα από τα πιο φτωχά κράτη, όπου ζει και πεθαίνει ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση