Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού στο Δήμο Βόλου
Πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού στο Δήμο Βόλου

Πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού στο Δήμο Βόλου

Με επιτυχί ολοκληρώθηκε η εξέτση ψηλάφησης μαστού και πληροφόρηση για τις εξετάσεις που αφορούν το μαστό , που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Λούτσο Παναγιώτη, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος σε διάγνωση καρκίνος της γυναίκας. Εντούτοις η θνησιμότητα αυτού του καρκίνου έχει μειωθεί σημαντικά λόγου του προληπτικού ελέγχου του μαστού. Το 90% των γυναικών όπου διαπιστώνεται καρκίνος του μαστού μικρότερος από 2 εκατοστά, ζει μια εντελώς φυσιο ζωή. Ο προληπτικός έλεγχος μαστού περιλαμβάνει την αυτοεξέταση, την κλινική ψηλάφηση και την απεικονιστική εξέταση μαστού( , μαστογραφία,MRI).

Η κάθε γυναίκα «ξέρει» το σώμα της καλύτερα από τον καθένα. Ο σκοπός της εξέτασης είναι, μέσω της τακτικής εφαρμογής της , να γνωρίζει η γυναίκα τη μορφολογία και τη υφή των μαστών της και να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη κακοήθεια – συνεπώς δε χρειάζεται πανικός, παρά μόνο ευαισθητοποίηση για να γίνει περισσότερος έλεγχος.

Αν παρατηρηθούν κάποια από τα ακόλουθα επισκεφτείτε το γιατρό σας:

· Αλλαγές στο σχήμα ή την παρυφή του μαστού

· Ψηλαφητό ογκίδιο το οποίο δε μεταβάλλεται μετά από τη περίοδο.

· Πάχυνση του δέρματος, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, ραγάδες ή φαγούρα.

· Μεταβολές στη θηλή, εισολκή, στο σχήμα ή τη θέση της.

· Έκκριμα από τη θηλή, ιδίως αν είναι αιματηρό .

Πως γίνεται η κλινική εξέταση μαστού

Πρώτα γίνεται η επισκόπηση των μαστών σε συνθήκες καλού φωτισμού. Μπορεί να σας ζητηθεί να σηκώσετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, ή να σπρώξετε τη μέση ώστε να συσπαστούν οι μύες του θώρακα, προκειμένου να ελεγχθεί η συμμετρία των μαστών.

Έπειτα η ψηλάφηση γίνεται σε ύπτια θέση, με τη γυναίκα να έχει το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι της. Ο κάθε μαστός ψηλαφάται προσεκτικά, αργά μεθοδικά προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα τεταρτημόρια, η περιοχή πάνω από τη κλείδα και αυτή της μασχάλης. ενικά η εξέταση δεν πονάει, ούτε προκαλεί ενόχληση στη γυναίκα εκτός αν υπάρχει οίδημα ή φλεγμονή. Η κλινική εξέταση πρέπει να εκτιμάται σε συνδυασμό με την αυτοεξέταση και την ψηφιακή μαστογραφία.

Η μαστογραφία είναι μιας χαμηλής δόσης ακτινοβολία των μαλακών μορίων του μαστού η οποία μπορεί να κάνει διάγνωση ενός όγκου του μαστού πριν να γίνει αυτός ψηλαφητός. Η μαστογραφία αποτελεί βασική εξέταση του προληπτικού ελέγχου του μαστού.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων- υναικολόγων (ACOG) Συστήνει την έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία μετά το 40ο έτος , κάθε 1-2 χρόνια και μέχρι τα 70 έτη .

Οι γυναίκες υψηλού κινδύνου ( με οικογενειακό ιστορικό) καρκίνου μαστού μπορεί να ωφεληθούν από την πρωϊμότερη έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία ή άλλες μεθόδους, όπως το υπερηχογράφημα και το MRI ( μαγνητική τομογραφία).

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστασία Μορφογιάννη δήλωσε σχετικά: « η συγκεκριμένη δράση αποσκοπούσε στην προσέγγιση των γεωγραφικών ενοτήτων πέρα του κέντρου, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο γυναικείος πληθυσμός και να προβεί στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι αποτέλεσμα της ς. Ευχαριστούμε θερμά, το γυναικολόγο Παναγιώτη Λούτσο που συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού και παρείχε πολύτιμες συμβουλές για την ανάγκη ή όχι περαιτέρω εξετάσεων στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Επίσης ευχαριστούμε τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Νομού ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ. Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας την σημασία της προληπτικής ιατρικής, βρίσκεται πάντα αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Το – Υγείας του Δήμου Βόλου έχει σκοπό την προάσπιση της υγείας των δημοτών μας και παράλληλα την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση