Βρίσκεστε εδώ:  / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΥΓΕΙΑ / ΠΟΥ: Μάστιγα η παχυσαρκία
ΠΟΥ: Μάστιγα η παχυσαρκία

ΠΟΥ: Μάστιγα η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε πολλές χώρες. Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι, ότι ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων στην Ευρώπη αναμένεται με θεαματικούς ρυθμούς, έως το 2030. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έως το 2030 εκτιμάται ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού παχύσαρκων ατόμων; Οι ειδικοί εντοπίζουν το πρόβλημα στην αλλαγή της κοινωνίας. Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν τους δίνεις περισσότερο. Σήμερα οι μερίδες στην τροφίμων είναι μέχρι και έξι φορές μεγαλύτερες (όπως στην περίπτωση των ποτών) από ότι ήταν παλιά. Διπλάσιες ή και τριπλάσιες είναι οι μερίδες όταν αγοράζουμε μπέργκερ ή τηγανιτές πατάτες. Την κατάσταση επιβαρύνουν, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε . Ένα καπουτσίνο κάραμελ για το δρόμο, έχει περίπου 300 χιλιοθερμίδες-ακόμη και τρέχοντας να το έπινε κανείς, δεν θα μπορούσε να κάψει αυτές τις θερμίδες.

Παράλληλα και το το οποίο έχει μπει στην ζωή των περισσότερων ευρωπαίων συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό. Το είναι το δεύτερο πιο παχυντικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου και έχει περισσότερες θερμίδες ακόμα και από τη ζάχαρη.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους ψυχολογικά προβλήματα και αυτός είναι ένας παράγων που οδηγεί στην παχυσαρκία. Συχνές , όπως είναι η μελαγχολία και η κατάθλιψη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν οι ενήλικες στην υγεία τους καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού, αποτελούν και κακά πρότυπα για τα τους. Πολύ συχνά υπέρβαροι γονείς έχουν και υπέρβαρα . Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, αλλά πολλές φορές τα παιδιά απλά μιμούνται τις συνήθειες των γονέων. ´Ενας παράγοντας που συντελεί στο μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών, είναι η έλλειψη άσκησης.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, περίπου το 65% των κρουσμάτων παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας οφείλεται στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μόνο το 18-20% των κρουσμάτων αυτών έχουν συνδεθεί με την κακή διατροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν τα πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία.

 

πηγή:iatronet.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην ασφαλτόστρωση του δρόμου #Λεφόκαστρο-#Κάλαμος προχωρά η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου - https://t.co/Zgq7IMq72A… -

  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ξυνόβρυσης #ΤΚΞυνόβρυσης - https://t.co/SCP4MNIFLT -

  • Ποσό 106 εκ. ευρώ από τους #ΚΑΠ στους Δήμους της Μαγνησίας #ΚΑΠ - https://t.co/Z0nlDVcftk -

"Αλιεύοντας" την είδηση