Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Πορτοκαλί το κτήριο «ΣΤΡΕΦΤΑΡΗ»για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Πορτοκαλί το κτήριο «ΣΤΡΕΦΤΑΡΗ»για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Πορτοκαλί το κτήριο «ΣΤΡΕΦΤΑΡΗ»για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Θα φωταγωγηθεί για 3 νύχτες ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας-

Με πορτοκαλί χρώμα, που αντιπροσωπεύει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών, πρόκειται να φωταγωγηθεί για τρεις νύχτες το κτήριο «ΣΤΡΕΦΤΑΡΗ», από τις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο των δράσεων ς και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας από τον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου», που προγραμματίζονται σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Δ.ΕΠ.ΙΣ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι).

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία το 1999 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προτάθηκε στον Δήμο, από το ΚΕΘΙ, η φωταγώγηση ενός δημοτικού κτηρίου, από 23 έως και 25 Νοεμβρίου 2019, που δύναται να συμβάλει ουσιαστικά και σε ευρεία έκταση στη διάδοση του μηνύματος της συγκεκριμένης ημέρας. Επιλέχθηκε το «Στρεφτάρη» επειδή είναι η έδρα της, νεοσύστατης, Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Δ.ΕΠ.ΙΣ).  Αξίζει να σημειωθεί πως, η συγκεκριμένη ιδέα υλοποιείται και σε άλλα ιστορικά κτίρια της χς μας, όπως η Βουλή των Ελλήνων.

Η πρόταση του ΚΕΘΙ έγινε ομόφωνα δεκτή από τη ΔΕΠΙΣ, στην πρώτη συνάντηση των μελών της, μόλις συγκροτήθηκε σε σώμα, ευελπιστώντας ότι η συμβολική αυτή κίνηση θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας του Βόλου για πληροφόρηση σε  θέματα ισότητας των φύλων.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου,  Αναγνώστου-Στάθη Παρασκευή, υποστηρίζοντας τη δράση, δήλωσε ότι:  « Η 25η  Νοεμβρίου είναι μια εμβληματική μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα, προκειμένου να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά, που δυστυχώς συνεχίζεται.  Η Βία δε γνωρίζει , θρησκείες, πολιτισμούς. Είναι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και λεκτική και ασκείται σε βάρος των γυναικών σε όλον τον κόσμο. Μπορεί να υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τις γυναίκες, αλλά συνήθως, σε τέτοια ζητήματα, η κοινωνία βρίσκεται πίσω από τους νόμους. Συχνά δικαιολογεί το δράστη ενοχοποιώντας το θύμα.

Φωταγωγούμε, λοιπόν κι εμείς με τη σειρά μας, το Στρεφτάρη με χρώμα πορτοκαλί.

Η δράση αυτή πιστεύουμε πως θα αναδείξει το ενδιαφέρον των πολιτών του Δήμου μας για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και θα θέλαμε να στείλουμε –σιωπηρά- το ηχηρό ότι το πρόβλημα της ΒΙΑΣ (ειδικά της ενδοοικογενειακής) το αναγνωρίζουμε και δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Να φωνάξουμε στη γυναίκα κάθε ηλικίας, φυλής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης πως «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ και , σίγουρα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ». Η ανοχή σε φαινόμενα βίας είναι μια συμπεριφορά καταδικαστέα που πρέπει επιτέλους να τελειώσει!

Ευχαριστούμε πολύ για την αμέριστη και άμεση βοήθεια για την υλοποίηση της δράσης μας, το Νομικό Πρόσωπο ΔΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και τις Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου μας.»

Το έργο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου

Η βία κατά των γυναικών, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί διαχρονικό, παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που αφορά σε όλες, ανεξαιρέτως, τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς και που, όσο αυτή συνεχίζεται, μας απομακρύνει από τον δρόμο της ισότητας, της ς και της ειρήνης.

Στην Ελλάδα, προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι υποστηρικτικές δομές (42 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS) του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτό το Δίκτυο εντάσσεται και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου, ο  οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2013, έχοντας ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014-2020), υπό τη διοίκηση του Δήμου και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Ειδικότερα, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου δέχεται γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος ή μορφή βίας, καθώς και γυναίκες–θύματα πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.α.), ενώ οι υπηρεσίες του (ψυχολογική, κοινωνική, εργασιακή και νομική στήριξη) παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο (email για επικοινωνία: xfkg.dvolou@gmail.com).

 

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

 ΚΑΙ Η 25Η ΝΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999 ως η Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η συγκεκριμένη ημέρα όμως είχε ήδη δέκα χρόνια πριν καθιερωθεί όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ' εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.  Περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για τη Βία κατά των Γυναικών.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες της ΓΓΙΦ στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και φιλοξενίας στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου λειτουργεί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013 βασιζόμενος σε βασικές αρχές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του Ξενώνα παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων γυναικών και των  παιδιών τους. Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση για την διεκπεραίωση των παραπομπών,  καθώς και για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, μέσο επικοινωνίας είναι το παρακάτω email:  xfkg.dvolou@gmail.com

Η Δομή έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες, ΑΜΕΑ), εφόσον διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν ασφαλούς διαμονής. Μαζί τους μπορούν να φιλοξενηθούν  και  τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοχτώ, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των δώδεκα, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Το όριο ηλικίας των αγοριών έχει μπει για λόγους ασφαλείας.

Η διαμονή διαρκεί έως τρεις μήνες,  ενώ ανάλογα την περίπτωση και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα μπορεί να παραταθεί. Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται μέσω της Γραμμής SOS 15900 όλο το εικοσιτετράωρο, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών.

Η δυναμικότητα  του Ξενώνα ανέρχεται σε είκοσι κλίνες μεταξύ των οποίων υπάρχει δωο ΑΜΕΑ. Η Δομή παρέχει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες και στα παιδιά τους, προστατεύοντας τους από τον θύτη. Εκτός από την διαμονή (στέγη και διατροφή), ο Ξενώνας παρέχει ψυχολογική στήριξη με σκοπό την ενδυνάμωση της γυναίκας μέσω εξειδικευμένης ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Επιπλέον παρέχει και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των γυναικών  είναι η πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων. Κατά την εισαγωγή τους οι γυναίκες ενημερώνονται προφορικά και γραπτά για τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία του Ξενώνα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση