Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Παιδί από κατεψυγμένες… ωοθήκες
Παιδί από κατεψυγμένες… ωοθήκες

Παιδί από κατεψυγμένες… ωοθήκες

Μία νεαρή Βελγίδα έφερε στη πριν από μερικούς μήνες ένα υγιέστατο αγοράκι. Kατά τι αποτελεί είδηση αυτό θα αναρωτηθεί κανείς; Μα επειδή πρόκειται για την πρώτη φορά που το μωρό γεννήθηκε ύστερα από μεταμόσχευση ιστού των ωοθηκών, ο οποίος είχε καταψυχθεί όταν η νεαρή μητέρα βρισκόταν στην παιδική ηλικία.

Η 27χρονη είχε υποβληθεί σε αφαίρεση της μιας ωοθήκης της όταν ήταν 13 ετών, οπότε και άρχισε να υποβάλλεται σε μια άκρως επιθετική θεραπεία κατά της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Η άλλη ωοθήκη της σταμάτησε να λειτουργεί μετά τη θεραπευτική αγωγή, γεγονός που σήμαινε ότι οι πιθανότητες σύλληψης χωρίς μεταμόσχευση εξανεμίστηκαν.

 

Η , η οποία διατηρεί την ανωνυμία της,έπασχε από δρεπανοκυτταρική αναιμία από πέντε ετών. Είχε μεταναστεύσει στο Βέλγιο από τη Δημοκρατία του Κονγκό. Εκεί οι γιατροί είχαν διαγνώσει την πάθησή της και είχαν καταλήξει ότι χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών, χρησιμοποιώντας μόσχευμα από τον αδελφό της. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουν τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, χρειάστηκε να χορηγήσουν χημειοθεραπεία για να απενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Η χημειοθεραπεία, όμως, μπορεί να καταστρέψει τη λειτουργία των ωοθηκών. Γι' αυτό οι επιστήμονες αφαίρεσαν τη δεξιά ωοθήκη και κατέψυξαν κάποια ιστού. Εκείνη την εποχή, η νεαρή είχε αρχίσει να επιδεικνύει τα πρώτα σημάδια της εφηβείας, αλλά δεν της είχε έρθει έμμηνος ρύση. Η άλλη ωοθήκη της σταμάτησε να λειτουργεί στα 15 της χρόνια. Δέκα χρόνια μετά, η αποφάσισε να αποκτήσει παιδί και έτσι οι γιατροί τοποθέτησαν τέσσερα από τα κατεψυγμένα ιστού στην εναπομείνασα ωοθήκη και άλλα 11 σε άλλα σημεία του σώματός της.

Πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η γυναίκα άρχισε να αδιαθετεί κι έμεινε έγκυος σε ηλικία 27 ετών.

Η γυναικολόγος που επέβλεψε όλη τη διαδικασία για αποκατάσταση της γονιμότητας της γυναίκας, η δρ Ιζαμπέλ τεμεέστερ, επισημαίνει ότι η ασθενής βρισκόταν υπό έντονο στρες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επειδή στην πραγματικότητα αυτή η πολύπλοκη τεχνική αποτελούσε και τη μοναδική της ευκαιρία να τεκνοποιήσει. Τ, βέβαια, που έγινε μητέρα, τόνισε η ιατρός, «είναι πολύ ευτυχισμένη και απολαμβάνει την καινούργια της ».

Η μέθοδος είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για ωοθηκική ανεπάρκεια, όπως οι επιζήσασες των θεραπειών λεμφώματος, λευχαιμίας και σαρκώματος.

Τέλος, η δρ τεμεέστερ υπογραμμίζει πως η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική μόνο στις ασθενείς που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ωοθηκικής ανεπάρκειας επειδή εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, όπως είναι η καταστροφή της υγιούς ωοθήκης που αφαιρείται ή η εμφύτευση κακοήθων κυττάρων τη στιγμή της μεταμόσχευσης.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση