Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Παρέμβαση υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στην ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ.
Παρέμβαση υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στην ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ.

Παρέμβαση υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στην ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ.

 

Την σημασία που έχει για την να κυρώσουν άμεσα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», καθώς και τη βούληση της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. να προωθήσει αυτήν την ανάγκη στο επίπεδο των οργάνων της τόνισε στην παρέμβασή της η υφυπουργός Εσωτερικών .

Επίσης, ευχαρίστησε την Γ.Γ.Ι.Φ, το Κ.Ε.Θ.Ι, και ιδιαίτερα, τους ειδικευμένους επιστήμονες και τους εκπροσώπους κινημάτων και φορέων από όλη την (σ.σ.: πολλοί εκ των οποίων παρευρίσκονταν στην αίθουσα) που έχουν καταβάλει άοκνες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να υπογραφεί και κυρίως, για να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η εν λόγω ιδιαίτερα σημαντική διεθνής συνθήκη.

Σημειώνεται ότι η συνθήκη είχε υπογραφεί από την Ελλάδα το 2011, δεν είχε όμως κυρωθεί για να έχει την ισχύ νόμου, για αρκετά χρόνια, κάτι που έκανε πράξη η παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το .

Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία όλων για να γίνει κτήμα της κοινωνίας το Νομοσχέδιο που σύντομα εισάγεται στην Βουλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την εμβάθυνση της Ισότητας των Φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εσωτερικών, Μ. Χρυσοβελώνη και με την συμμετοχή της γενικής γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φ. Κούβελα και της γενικής γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μ. Γιαννακάκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 9/10 με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Πέππα και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Στόχος της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση των δύο θεσμικών παραγόντων για θέματα που άπτονται των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που αφορούν σε πολιτικές Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με γνώμονα την οριζόντια διάχυση της έμφυλης διάστασης σε κάθε επιμέρους πεδίο, όπου οι ανισότητες χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

Περαιτέρω,η συνάντηση στόχευε και στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των ως άνω φορέων, καθώς και στον εμπλουτισμό της μεταξύ τους δικτύωσης, με στόχο την αρτιότερη δυνατή και υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων συνολικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράστηκαν λεπτομερώς οι θέσεις και οι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, βάσει ορισμένων πυλώνων, οι οποίοι, ενδεικτικά, αφορούν:

– Την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης ανδρών και γυναικών δημόσιων λειτουργών (δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομία, ιατροδικαστές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) για την ουσιαστική υποστήριξη θυμάτων βίας, ενταγμένα στις Σχολές Δικαστών.
– Τη διοργάνωση και υλοποίηση σεμιναρίων για την ισότητα στις δικαστικές αρχές, στο προσωπικό των δικαστικών υπηρεσιών και στους εργαζομένους του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
– Την επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής του ν. 3500/2006 και ν.4531/2018 και την γενικότερη επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης σε θέματα έμφυλης βίας.
– Την εφαρμογή των νόμων για την ποσόστωση των φύλων στα όργανα της δημόσιας διοίκησης και στους εποπτευόμενους φορείς.
– Την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και στήριξης των θυμάτων, με έμφαση στην παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στις γυναίκες – τα βίας που είναι οικονομικά ευάλωτες.
– Τη λήψη νομοθετικών και εφαρμοστικών μέτρων για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων(trafficking).
– Την ανάγκη χάραξης εθνικής νομοθετικής στρατηγικής για την της πορνείας μέσω των χρηστών – πελατών της και της ζήτησης που αυτοί δημιουργούν.
– Τη Δημιουργία Τμήματος παρακολούθησης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων μέσα στις Δικαστικές Αρχές και την καταγραφή περιστατικών έμφυλης βίας.
– Την βαρύτητα που αποδίδει το έργο της ΓΓΙΦ στηνπεραιτέρω βελτίωση των συνθηκών σης των φυλακισμένων γυναικών, αλλά και στην επανένταξη των αποφυλακισμένων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της ς ειδικότερων νομοθετικών/θεσμικών ρυθμίσεων και βελτιώσεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα άριστης συνεργασίας με γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο και συμφωνήθηκε η συνέχιση και η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των φορέων, η δρομολόγηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και η διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης επί των επιμέρους θεματικών που συζητήθηκαν.

Με την  υπουργό  Εργασίας

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου συναντήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου με την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δράσεις και οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ισότητα των φύλων, την προστασία της μητρότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας των γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων το Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, επέκτεινε την άδεια και τα επιδόματα μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία παρένθετης μητρότητας, εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες.

Επέκτεινε την προστασία από απόλυση για τις μητέρες που υιοθετούν ή εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Αναβάθμισε την προστασία της μητρότητας για τις εργαζόμενες σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Θέσπισε ειδική γονική άδεια για τους γονείς παιδιών που πάσχουν από σύνδρομο Down ή αυτισμό.

Επίσης, θέσπισε την αντικειμενική προβολή των ανέργων που αναζητούν εργασία μέσω του ΟΑΕΔ, όπου ο εργοδότης δεν έχει πλέον πρόσβαση στο φύλο του ανέργου. Για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ σε ομάδες του πληθυσμού που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να εγγραφούν, μεταξύ των οποίων και οι κακοποιημένες γυναίκες που φιλοξενούνται σε σχετικές δομές υποστήριξης.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συμμετείχε σε συνεργασία με Ελληνική Αστυνομία, σε κοινή δράση ελέγχων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, ενώ σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων έχει αναλάβει την εισαγωγή της κατηγορίας εμπορίας ανθρώπων στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων του, καθώς και την κατάρτιση των Επιθεωρητών Εργασίας σε θέματα εμπορίας ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ειδικής Εκπαίδευσης υποψήφιων Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, έλαβε χώρα εκπαίδευση σε θέματα ισότητας των φύλων και προστασίας της μητρότητας.

Το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του με στόχο τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους δουλειάς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση