Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » Οδυνηρές σωματικά και  ψυχολογικά συνέπειες έχει η έκτρωση  για πολλές ανήλικες
Οδυνηρές σωματικά και  ψυχολογικά συνέπειες έχει η έκτρωση  για πολλές ανήλικες

Οδυνηρές σωματικά και  ψυχολογικά συνέπειες έχει η έκτρωση  για πολλές ανήλικες

Οδυνηρές σωμτικές κι  ψυχολογικές συνέπειες έχει η έκτρωση  για πολλές ανήλικες και έφηβες κοπέλες, σύμφωνα με !

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι κοπέλες στιγματίζονται ( σωματικά και ψυχικά), αφού πολλές από τις συνέπειες τις ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους» αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της ς, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς, με αφορμή πρόσφατη μελέτη που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη χώρα σε εκτρώσεις στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 80.000 εκτρώσεις, εκ των οποίων οι 40.000 γίνονται από κοπέλες κάτω των 18χρόνων!

«Η σωστή σεξουαλική ενημέρωση των νέων, συνεχίζει ο Δρ Χανδακάς, τόσο από την Πολιτεία όσο και από την οικογένεια ,για τους τρόπους αντις, είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να βάλει φρένο στην κατάσταση αυτή».

Oι συνέπειες μιας έκτρωσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημονικών μελετών, είναι σωματικές και ψυχολογικές.

Οι σωματικές μπορεί να είναι προσωρινές, μακράς διάρκειας ή μόνιμες.

 • Στις προσωρινές υπάγονται οι επιμολύνσεις, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, οι αιμορραγίες, η διάτρηση της μήτρας, ο του εντέρου, η ρήξη του τραχήλου της μήτρας και ο του ουρητήρα.
 • Στις μόνιμες παρενέργειες η πιο συχνή είναι η στειρότητα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 3% μέχρι 5% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση.

Ακόμη τα τελευταία χρόνια, σημαντικές μελέτες Αμερικανών επιστημόνων, ενοχοποιούν τις εκτρώσεις για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

 

Οι ψυχολογικές υπάρχουν πριν από την έκτρωση, κατά τη διάρκειά της και μετά απ' αυτή.

 • Πριν από την επέμβαση είναι συχνό το φαινόμενο γυναικών που βασανίζονται από αμφιβολίες σε σχέση με την ορθότητα ή μη της απόφασης για μια έκτρωση, με συνέπεια να καταλαμβάνονται από φόβο, , αϋπνίες και ενοχές.
 • Tο , οι φόβοι και οι ενοχές συνοδεύουν συνήθως τις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της επέμβασης.  Mερικές μάλιστα απ' αυτές μου εκμυστηρεύτηκαν αργότερα ότι η εμπειρία της έκτρωσης ήταν πολύ οδυνηρή γι' αυτές. «Αισθάνθηκα σαν να είμαι ένα σκουπίδι, σαν να επρόκειτο να σφάξουν εμένα την ίδια», μου είπε χαρακτηριστικά μια κυρία.
 • Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις εμφανίζονται μετά την έκτρωση καθώς το 44% παρουσιάζουν νευρικές διαταραχές,το 36% διαταραχές ύπνου, το 30% – 50% προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, το 25% επισκέπτονται ψυχίατρο ,60% αναφέρουν ιδεασμό αυτοκτονίας, το 28% από αυτές επιχειρεί αυτοκτονία.

Προβλήματα  αντιμετωπίζουν αρκετές κι απ  αυτές που μελλοντικά αποκτούν παιδιά καθώς εμφανίζουν: αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, εξασθένηση των μητρικών δεσμών, αυξημένες πιθανότητες κακοποίησης και κατάληξης τού ζευγαριού στο χωρισμό.

 

Σήμερα σε σχέση με το παρελθόν οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες έχουν στη διάθεση τους αρκετά μέσα για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τις τυχόν συνέπειες της. Συγκεκριμένα έχουν:

 • Χάπι τεσσάρων εποχών(Επιτρέπει την έμμηνο ρύση κάθε τρεις μήνες. Λαμβάνεται συνεχώς επί 94 μέρες και διακόπτεται για μία εβδομάδα)
 • Ενέσιμο (Αντισυλληπτικό σε ένεση, που γίνεται μια φορά το μήνα. Με οιστρογόνα και προγεστογόνα).
 • Τσιρότο (Τοποθετείται στην κοιλιά, στον κορμό ή στους γλουτούς και ελκύει συνεχώς και σε χαμηλές ποσότητες συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστογόνων. Αντικαθίσταται μία φορά την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες)
 • Ανδρικό χάπι (Ελκύει τεστοστερόνη και προγεστογόνα ώστε να εμποδίζει την παραγωγή τος)

 

Οι πλέον δημοφιλείς  και ασφαλείς μέθοδοι  σε Ελλάδα, Ευρώπη και σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο είναι:

 • Το αντισυλληπτικό χάπι ,στην Δυτική  Ευρώπη  το χρησιμοποιεί το 45% των γυναικών, στη χώρα μας το προτιμάει ΜΟΛΙΣ το 3%,  ενώ στην Τουρκία το 9%.Το χάπι προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρώς επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.
 • Το  προφυλακτικό, το χρησιμοποιεί το 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα(η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%).
 • Το χάπι της επόμενης μέρας . Το χρησιμοποιεί  το 27% των Ελληνίδων ,πέρσι πουλήθηκαν 2εκατομμύρια δισκία.
 • Κολπικός δακτύλιος
 • Ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης
 • Σπιράλ
 • Γυναικείος σπόγγος
 • Διακεκομμένη συνουσία
 • Περιοδική αποχή

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Dark Mode

  "Αλιεύοντας" την είδηση