Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά
Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά

Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά

Οι ιογενείς ποτελούν τη συχνότερη ιτία νοσηρότητας στα παιδιά, απουσιών από το σχολείο και επισκέψεων στον παιδίατρο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Τη φετινή χρονιά η επιδημική έξαρση είχε μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε περιοριστεί η διάδοση των αναπνευστικών ιών.

Οι αναπνευστικοί ιοί δεν πρέπει να τρομάζουν τις οικογένειες των μικρών παιδιών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη σωστή ενημέρωση και σε με τον παιδίατρο.

Τί πρέπει να γνωρίζουμε;

1. Οι αναπνευστικοί ιοί είναι πολλοί και συμπεριλαμβάνουν τον ιό της ς, τον ιό -COV2, τον ιό RSV, τους ρινοϊούς, τον αδενοϊό, τον ιό της παραινφλουέντζα και άλλους.

2. Η συμπτωματολογία είναι συνήθως ήπια στα παιδιά και τα είναι κακουχία, μυαλγίες, , πυρετός, ρινική συμφόρηση, βήχας.

3. Η αντιμετώπισή τους, όταν δεν προκαλούν επιπλοκές, δεν περιλαμβάνει ειδική φαρμακευτική θεραπεία, αλλά συμπτωματική θεραπεία, με ανάπαυση, αντιπυρετικά, καλή ενυδάτωση και παρακολούθηση.

4. Δεν χορηγούμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων-Τα αντιβιοτικά χορηγούνται με ιατρική συνταγογράφηση, μόνο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών εάν διαπιστωθούν από τον παιδίατρο

5. Αντιικά φάρμακα δε χορηγούμε στα υγιή παιδιά με ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού όταν δε χρειάζονται νοσηλεία.

6. Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τις λοιμώδειςνόσους για τις οποίες υπάρχει διαθέσιμο .

7. Το αντιγριπικό συνίσταται σε όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα (χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, συγγενείς καρδιοπάθειες, νευρολογικά προβλήματα, ανοσοανεπάρκειες κ.ά.)

8. Το εμβόλιο κατά του Sars-COV2 είναι ασφαλές εμβόλιο για τα παιδιά. Συνιστάται σε όλα τα παιδιά 6 μηνών με 4 ετών που ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και σε όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών.

9. Κατά τη διαδρομή ιογενών λοιμώξεων και όσο το παιδί είναι εμπύρετο πρέπει να παραμένει στο σπίτι, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση των ιώσεων.

10. Το συχνό πλύσιμο χεριών, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού και οι καλές συνθήκες υγιεινής σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, όπως το σχολείο, αποτελούν σημαντικά μέτρα
περιορισμού της διάδοσης αυτών των νοσημάτων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση