Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά
Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά

Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά

Οι αποτελούν τη συχνότερη αιτία νοσηρότητας στα παιδιά, απουσιών από το σχολείο και επισκέψεων στον ατρο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του υ.

Τη φετινή χρονιά η επιδημική έξαρση είχε μεγαλύτερη διάρκεια και σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε περιοριστεί η διάδοση των αναπνευστικών ιών.

Οι αναπνευστικοί ιοί δεν πρέπει να τρομάζουν τις οικογένειες των μικρών παιδιών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη σωστή ενημέρωση και σε συνεργασία με τον παιδίατρο.

Τί πρέπει να γνωρίζουμε;

1. Οι αναπνευστικοί ιοί είναι πολλοί και συμπεριλαμβάνουν τον ιό της γρίπης, τον ιό Sars-COV2, τον ιό RSV, τους ρινοϊούς, τον αδενοϊό, τον ιό της παραινφλουέντζα και άλλους.

2. Η συμπτωματολογία είναι συνήθως ήπια στα παιδιά και τα συμτα είναι κακουχία, μυαλγίες, πονοκέφαλος, πυρετός, ρινική συμφόρηση, βήχας.

3. Η αντιμετώπισή τους, όταν δεν προκαλούν επιπλοκές, δεν περιλαμβάνει ειδική φαρμακευτική , αλλά συμπτωματική , με ανάπαυση, αντιπυρετικά, καλή ενυδάτωση και παρακολούθηση.

4. Δεν χορηγούμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων-Τα αντιβιοτικά χορηγούνται με ιατρική συνταγογράφηση, μόνο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών εάν διαπιστωθούν από τον παιδίατρο

5. Αντιικά φάρμακα δε χορηγούμε στα υγιή παιδιά με ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού όταν δε χρειάζονται νοσηλεία.

6. Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τις λοιμώδειςνόσους για τις οποίες υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

7. Το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται σε όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα (χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, συγγενείς , νευρολογικά προτα, ανοσοανεπάρκειες κ.ά.)

8. Το εμβόλιο κατά του Sars-COV2 είναι ασφαλές εμβόλιο για τα παιδιά. Συνιστάται σε όλα τα παιδιά 6 μηνών με 4 ετών που ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και σε όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών.

9. Κατά τη διαδρομή ιογενών λοιμώξεων και όσο το παιδί είναι εμπύρετο πρέπει να παραμένει στο σπίτι, ώστε να περιοριστεί η των ιώσεων.

10. Το συχνό πλύσιμο χεριών, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού και οι καλές συνθήκες υγιεινής σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, όπως το σχολείο, αποτελούν σημαντικά μέτρα
περιορισμού της διάδοσης αυτών των νοσημάτων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση