Βρίσκεστε εδώ:  / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΥΓΕΙΑ / ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Οι καινούργιες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης
ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Οι καινούργιες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης

ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Οι καινούργιες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης

Η αντιμετωπίζεται εδώ και πολλά χρόνια με χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Τελευταία, όμως, εφαρμόζονται ορισμένες καινούργιες μέθοδοι. Ποιες είναι αυτές, λοιπόν, και πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα;

Γράφει ο Γιώργος Π. , MD, PhD, FEBS
Χειρουργός, Εξειδικευμένος στη Βαριατρική Χειρουργική, Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

Όσοι έχουν με δείκτη μάζας σώματος (BMI) άνω του 35-40 Kg/m2 πρέπει να αντιμετωπίζονται επεμβατικά (χειρουργικά) διότι είναι πλέον τεκμηριωμένο από τις μελέτες ότι κινδυνεύουν περισσότερο από την τους παρά από την επέμβαση.

Οι τρεις κατηγορίες επεμβάσεων

1. Επεμβάσεις περιορισμού που δεν επιτρέπουν κατανάλωση ποσότητας φαγητού.
2. Επεμβάσεις δυσαπορρόφησης, που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του φαγητού.
3. Επεμβάσεις μικτού τύπου, που συνδιάζουν και τα δύο παραπάνω.
Όσον αφορά στις επεμβάσεις περιορισμού, η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy), ενώ εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, προσφάτως εγκρίθηκε ως αυτόνομη επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας και αποτελεί πλέον συνήθη επέμβαση κατά της παχυσαρκίας.

Ο έχει στις μέρες μας περιορισμένη χρήση και δεν προτιμάται από τους χειρουργούς πιθανόν λόγω του υψηλού ποσοστού απώτερων επιπλοκών και της επανάκτησης του σωματικού βάρους.
Στις επεμβάσεις δυσαπορρόφησης το mini gastric φαίνεται ότι προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με τις κλασικές υπάρχουσες μεθόδους, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο πολύπλοκες και δυσκολότερες τεχνικά (Scopinaro και Duodenal switch).
Στις επεμβάσεις μικτού τύπου το λαπαροσκοπικό γαστρικό παραμένει το gold standard για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Η ενδοσκοπική χειρουργική
Η ενδοσκοπική χειρουργική εισβάλλει τελευταία στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ωθώντας το πεδίο της περισσότερο προς την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση.
Διαφυγές από αναστομώσεις ή επιμήκεις γαστρεκτομές, ανακατασκευές γαστρικών bypass, ακόμα και ενδοσκοπικά sleeve, έχουμε επιχειρήσει με τα δύο τελευταία χρόνια σε μας στον όμιλο ΥΓΕΙΑ (σύστημα overstitch).
Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με θεραπευτικά ενδοσκόπια από το στόμα και οι εξέρχονται αυθημερόν. Φαίνεται ότι η ενδοσκοπική χειρουργική θα βοηθήσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια τους με νοσογόνο παχυσαρκία.

 

πηγή:hygeia.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη τριών αλλοδαπών με πέντε κιλά κάνναβης στην Αγιά Λάρισας #κάνναβη - https://t.co/E1HqbMMQ8D -

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Π. 2021 -2027)… - https://t.co/4v1NlqxXAk -

  • H Λυρική στη Σκιάθο #ΕθνικήΛυρικήΣκηνή - https://t.co/fVAcKKVzkY -

"Αλιεύοντας" την είδηση