Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / Μουσικοκινητική Αγωγή στο ΚΔΑΠ Βασδέκειο
Μουσικοκινητική Αγωγή στο ΚΔΑΠ Βασδέκειο

Μουσικοκινητική Αγωγή στο ΚΔΑΠ Βασδέκειο

Η μουσική υπάρχει παντού γύρω μας. Έχει τη δύναμη να επηρεάσει την ψυχολογία μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας. Δεν έχει και γι’ αυτό θα μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι, σε ολόκληρη τη γη, να ενωθούν μέσω της μουσικής.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Μουσικοπαιδαγωγό Carl Orff, όλα τα παιδιά έχουν μουσικότητα, αρκεί να την εξασκήσουν με κατάλληλη αγωγή και βιώνοντας την ιστορική εξέλιξη της μουσικής, για να μπορέσουν να την αναπτύξουν. Το κλειδί για την ανάπτυξη της υπάρχουσας μουσικότητας, είναι ο αυτοσχεδιασμός. Αυτό σημαίνει ότι όταν επιλέγεται η δημιουργική ενασχόληση με τη μουσική, δίνεται το σημάδι για το ρόλο της μουσικής και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε παιδιού. Κι έτσι, ο αυτοσχεδιασμός και η ελεύθερη μουσική έκφραση αντικαθιστούν τη θεωρητική εκμάθηση των κανόνων, γιατί αυτή έχει στόχο την ανάγνωση των γραπτών μουσικών έργων και όχι την ουσιαστικότερη ενεργητική επαφή με την τέχνη της μουσικής.

Η επέρχεται μέσα απ’ τη διέγερση της παραγωγικότητας, μέσα από ανακαλύψεις, εξερεύνηση, δοκιμασίες και ακροάσεις οργανικής μουσικής και τραγουδιών. Η επαφή με τα μουσικά όργανα, η ελευθερία επιλογής με καθοδήγηση, η φυσική υποστήριξη και το ευχάριστο περιβάλλον είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ενθαρρύνουν τη .

Στο ΚΔΑΠ Βασδέκειο της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Bόλου, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις πάνω σε βασικές μουσικές έννοιες (ρυθμός, μελωδία, ένταση, χροιά κ.ά.) και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν διάφορα κρουστά μουσικά όργανα του Μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος Orff, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων (μουσικά παιχνίδια, μουσικά , μουσικοκινητικές δραστηριότητες κ.ά.). Εξοικειώνονται με τη μουσική σημειογραφία και ανάγνωση (πεντάγραμμο, νότες, παύσεις) και γνωρίζουν διάφορα μουσικά όργανα της Ορχήστρας (πιάνο, βιολί, φλάουτο κλπ). Ακολουθώντας το συγκεκριμένο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα, βασικός μας στόχος είναι τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να αναπτύξουν τη και την εκφραστικότητά τους μέσα από τη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό.

Βοηθάνε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τις μουσικές έννοιες και τα ρυθμικά σχήματα, κυρίως μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Κι έτσι αυτά γίνονται ικανά να εκτελέσουν απλά μουσικά κομμάτια και σιγά σιγά να εκτελέσουν και μουσικά έργα μέσα από την ομαδική συνεργασία.

Προσπαθώντας να αφουγκραστούνε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών και με σκοπό την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, τα 6 ΚΔΑΠ της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου έχουν διαμορφώσει ένα πρωτότυπο, ποικιλόμορφο και ευφάνταστο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εργαστηρίων.

Τα προγράμματά τους είναι ομαδοκεντρικά λαμβάνοντας όμως πάντοτε υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού ενισχύοντας κατ’  αυτόν τον τρόπο τόσο την προσωπική ανάπτυξη όσο και την ένταξη σε μια ομάδα.

 Οι δομές, ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου στις οποίες μπορείτε να απευθύνεστε για δωρεάν συμμετοχή και του δικού σας παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ είναι:

  1. ΚΔΑΠ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – Νικαίας και Ζέρβα, – 2421091316
  2. ΚΔΑΠ ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ – Μυτιλήνης και Χαλκηδώνος, – 2421091113
  3. ΚΔΑΠ ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ – 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Βόλου -Τσαγκαράδας – 2428094000
  4. ΚΔΑΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλος – 2421064336
  5. ΚΔΑΠ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ – – 2428099925
  6. ΚΔΑΠ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ – Χρήστου Λούλη και Εφέσσου 52, Νέα Ιωνία – 2421068978

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έπεσε #δένδρο στην οδό Κύπρου  #δένδρο - https://t.co/y8KCzAyi8F -

  • Τροχαίο στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #τροχαίοατύχημα - https://t.co/dCzvE8nHRA -

  • #φωτιά στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/qhKIQgMpL8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση