Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Μητέρες ανηλίκων: Πότε βγαίνουν στη σύνταξη
Μητέρες ανηλίκων: Πότε βγαίνουν στη σύνταξη

Μητέρες ανηλίκων: Πότε βγαίνουν στη σύνταξη

Οποιαδήποτε στιγμή φτάσουν το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας ς, μπορούν να αποχωρήσουν οι μητέρες που έχουν κλειδώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση μόνο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, εφόσον βέβαια το παιδί τους κατά τη διάρκεια του κλειδώματος ήταν ανήλικο.

Στην πράξη, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορούν να βγουν στη σύνταξη ακόμη και σε ηλικία μόλις 50 ετών.Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για το , τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αλλά και για το ΙΚΑ, ωστόσο δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις μητέρες στο των ελευθέρων επαγγελματιών ().

Όπως ήδη αναφέρθηκε, για όσες μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς και πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 ανεξαρτήτως υ.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει ανά περίπτωση:

– IKA: Οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992 μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο.Μάλιστα, σε περίπτωση που το δικαίωμα κλείδωσε μέχρι το τέλος του 2010 το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη διατηρείται στα 55. Εάν μάλιστα επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης, οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν ακόμη και στα 50, ήτοι 5 χρόνια νωρίτερα. Όσες θεμελίωσαν δικαίωμα εντός του 2011, πλήρης σύνταξη δίνεται με τη συμπλήρωση των 57 ετών και μειωμένη με τη συμπλήρωση των 52 ετών.

Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα εντός του 2012 μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55. Η ξεκινά από 0,5% για κάθε μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου για την πλήρη σύνταξη και μπορεί να φτάσει το 30%. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τέκνο δεν απαιτείται να είναι ανήλικο όταν η ενδιαφερόμενη – ασφαλισμένη υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης. Βασική προϋπόθεση είναι να ήταν ανήλικο όταν συμπληρώθηκαν οι 5.500 ημέρες ασφάλισης.

– ΔΕΚΟ – Τράπεζες: Για τις ασφαλισμένες στα λεγόμενα ειδικά ταμεία που πλέον έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, ισχύουν δύο ταχύτητες. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχουν ανήλικο τέκνο, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε με τις ρυθμίσεις που ισχύουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, είτε με το μοντέλο του ΙΚΑ.

Στα ειδικά ταμεία η θεμελίωση γίνεται με 25ετία και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου, ενώ διακυμάνσεις υπάρχουν όσον αφορά το όριο ηλικίας. Οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992 που κλείδωσαν το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 50. Στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να γίνει χρήση πλασματικών ή εξαγοράσιμων ετών για θεμελίωση, παρά μόνο η χρήση χρόνου ανεργίας και των χρόνων του . 2084/1992. Σε περίπτωση που το δικαίωμα κλειδώσει το 2011 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 52 και μειωμένη στα 50. Το 2012 το όριο πηγαίνει στα 55 για πλήρη σύνταξη και στα 53 για μειωμένη.

Σημειώνεται πως για θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπάρχει μία πληθώρα πλασματικών ετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Το πέναλτι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις παραμένει στο 30% για την 5ετία.

Βέβαια, εναλλακτικά οι ασφαλισμένες μπορούν να κάνουν χρήση και των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά εφόσον κατά το παρελθόν και έως το 2010 είχαν συμπληρώσει 18,5 έτη (5.500 ημέρες) και την ίδια στιγμή το παιδί τους ήταν ανήλικο.

-Δημόσιο: Συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο κλειδώνουν γυναίκες με ανήλικο, μετά τη συμπλήρωση 25ετίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνεται μέχρι το τέλος του 2010 σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 50ού έτους. Το 2011 και το 2012 ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις με τη σύνταξη να καταβάλλεται στα 52 και στα 55 αντίστοιχα. Οι διατάξεις που αναφέρθηκαν αφορούν ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992.

 

πηγή:euro2day.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση