Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μια χαμένη γενιά στον ευρωπαϊκό Νότο..
Μια χαμένη γενιά στον ευρωπαϊκό Νότο..

Μια χαμένη γενιά στον ευρωπαϊκό Νότο..

Παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης εμφανίζουν εντελώς διαφορετικές προοπτικές για το μέλλον τους αν και ζουν σε χώρες που μετέχουν στην ίδια νομισματική ένωση.

Έρευνα του πρακτορείου Bloomberg θίγει, επίσης, το ζήτημα της εκτεταμένης φτώχειας στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τονίζει, ειδικότερα, πως πάνω από το 60% των ανηλίκων έως και 17 ετών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας.

Από την ηλικία των τριών ετών, ο νεαρός μεγαλώνει σε μια οικονομία που έχει ήδη ανακτήσει τις δυνάμεις της και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τότε που γεννήθηκε, μόλις λίγα χρόνια πριν. Η Ιταλίδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι να διανύσει το 17ο έτος της ηλικίας της για να βιώσει ανάλογες συνθήκες στη χώρα της. Ο Ελληνας θα ενηλικιωθεί, δηλαδή θα περάσει το 18ο έτος της ηλικίας του, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα του.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έρευνα του πρακτορείου Bloomberg που βασίστηκε στις εκτιμήσεις και στα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου () για την ανάπτυξη μέχρι το 2020. Μάλιστα, τα σενάρια αυτά στηρίζονται στις εαρινές προβλέψεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο. Εκτοτε, η οικονομική προοπτική έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, ειδικότερα στην Ελλάδα.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007-08 αντικρίζουν φως στο τούνελ σε διαφορετικό χρονικό ορίζοντα, καθώς τα των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι από λίγο έως εκ διαμέτρου διαφορετικά παρά το γεγονός ότι μοιράζονται το ευρώ.

Εκτός της Ελλάδας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, καθώς οι οικονομίες τους θα χρειαστούν πάνω από μια 15ετία για να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, παρατηρούνται και άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ισπανία, ένα από τα μεγαλύτερα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη και της συνακόλουθης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Επειτα από πολυμέτωπη και πολυετή ύφεση στην οικονομία σε συνδυασμό με τη ιη αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, οδηγώντας σε ρεκόρ επισφαλών δανείων, η Ισπανία είναι σήμερα μία από τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου με θετικές επιδόσεις και πολλά υποσχόμενες προοπτικές ανάπτυξης. Παρ' όλα αυτά, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Μέχρι, όμως, να φθάσουν στην ενηλικίωση, οι Ισπανοί που γεννήθηκαν περίπου προ πενταετίας θα συναντήσουν πολύ καλύτερες συνθήκες στην εργασίας. Μέχρι να φθάσουν το 10ο έτος της ηλικίας τους, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα θα έχει ήδη επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Όλη η Ευρωζώνη παγιδεύτηκε στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης προς τα του 2009, αποτελώντας την απαρχή της κρίσης χρέους. Ωστόσο τα σημάδια ήταν ήδη εμφανή σε μεμονωμένα -μέλη, όπως η Ισπανία, η , η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Από τον Μάιο του 2008 καταγράφηκε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη κατά 1,9%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1992.

Ωστόσο οι οικονομίες των κρατών-μελών ανέκαμψαν με διαφορετικές ταχύτητες. Όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Bloomberg, η γερμανική οικονομία επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα μέσα σε μία μόνο τριετία. Αντίθετα, το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι κατά 25,8% χαμηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Οπότε, μια Ιταλίδα ή ένας Ελληνας μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο εύρεσης μιας θέσης εργασίας στη Γερμανία ακόμη και το 2020, διότι η ανεργία στις χώρες τους θα παραμένει διπλάσια σε σχέση με το ισχυρότερο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Μόνον και μόνον αυτή η εκτίμηση αντικατοπτρίζει το βαθύ πλήγμα των δύο αλλεπάλληλων κρίσεων στην Ευρωζώνη. Παραδόξως, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, μια δεκαετία πριν η Γερμανία παρουσίαζε υψηλότερη ανεργία συγκριτικά με την Ελλάδα. Πράγματι, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία κυμαινόταν στο 11,2% το 2005 και υποχώρησε στο 5% στα τέλη του 2014. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, η ανεργία περιοριζόταν στο 10% για να εκτοξευθεί στο 26,5%.krisi

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση