Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Λιγότερο σεξ, πρόωρη εμμηνόπαυση
Λιγότερο σεξ, πρόωρη εμμηνόπαυση

Λιγότερο σεξ, πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι γυνίκες που έρχοντι σε ουαλική συνεύρεση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν τόσο έντονη ουαλική ζωή, επισημαίνουν Βρετανοί ερευνητές.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του τμήματος Ανθρωπολογίας του University College London (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Royal Society Open Science» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000 Αμερικανίδες, με μέση ηλικία 45 ετών, την εξέλιξη της υγείας των οποίων παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια.

Ετσι διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, είχαν κατά μέσον όρο 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα από μία φορά τον μήνα. Για όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά το μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν μειωμένη κατά 19%.

«Αν μια δεν κάνει σεξ και δεν υπάρχει πιθανότητα ς, τότε το σώμα επιλέγει να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα», δήλωσε η ερευνήτρια Μέγκαν Αρνοτ. Οπως, μάλιστα, επισημαίνει η ίδια, τα συμπεράσματα της μελέτης προσθέτουν βάρος στη θεωρία ότι η γυναικεία εμμηνόπαυση αρχικά εξελίχθηκε προκειμένου να αποτρέψει τις αναπαραγωγικές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών γενεών θηλυκών και για να επιτρέψει στις πιο ηλικιωμένες να ενισχύουν την καλή κατάσταση της υγείας τους, φροντίζοντας τα εγγόνια τους. Οι , αξίζει να σημειωθεί, είναι πιο ευάλωτες στις ασθένειες κατά την περίοδο της ωορρηξίας, επειδή το τους σύστημα είναι κατεσταλμένο.

Η εμμηνόπαυση, λένε οι ερευνητές, είναι αναπόφευκτη για όλες τις γυναίκες και δεν υπάρχει καμία συμπεριφορική παρέμβαση που μπορεί να αποτρέψει τη λήξη της αναπαραγωγικής ζωής. Τέλος, η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μία φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα). Εως το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχε μπει στην εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.

Δεν είναι ακόμη σαφής ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη συχνότητα του σεξ με την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η οποία θέτει τέρμα στην αναπαραγωγική ζωή της ς.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση