Βρίσκεστε εδώ:  / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / Λιγότερο σεξ, πρόωρη εμμηνόπαυση
Λιγότερο σεξ, πρόωρη εμμηνόπαυση

Λιγότερο σεξ, πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έρχονται σε σεξουαλική συνεύρεση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν τόσο έντονη σεξουαλική , επισημαίνουν Βρετανοί .

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του τμήματος Ανθρωπολογίας του University College London (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Royal Society Open Science» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000 Αμερικανίδες, με ηλικία 45 ετών, την εξέλιξη της υγείας των οποίων παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια.

Ετσι διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, είχαν κατά μέσον όρο 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα από μία φορά τον μήνα. Για όσες έκαναν τουλάχιστον μία φορά το μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν μειωμένη κατά 19%.

«Αν μια γυναίκα δεν κάνει και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα επιλέγει να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα», δήλωσε η ερευνήτρια Μέγκαν Αρνοτ. Οπως, μάλιστα, επισημαίνει η ίδια, τα συμπεράσματα της μελέτης προσθέτουν βάρος στη θεωρία ότι η γυναικεία εμμηνόπαυση αρχικά εξελίχθηκε προκειμένου να αποτρέψει τις αναπαραγωγικές μεταξύ διαφορετικών γενεών θηλυκών και για να επιτρέψει στις πιο ηλικιωμένες γυναίκες να ενισχύουν την καλή κατάσταση της υγείας τους, φροντίζοντας τα εγγόνια τους. Οι γυναίκες, αξίζει να σημειωθεί, είναι πιο ευάλωτες στις ασθένειες κατά την περίοδο της ωορρηξίας, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι κατεσταλμένο.

Η εμμηνόπαυση, λένε οι , είναι αναπόφευκτη για όλες τις γυναίκες και δεν υπάρχει καμία συμπεριφορική παρέμβαση που μπορεί να αποτρέψει τη λήξη της αναπαραγωγικής ζωής. Τέλος, η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μία φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην ). Εως το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχε μπει στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 52 ετών.

Δεν είναι ακόμη σαφής ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη συχνότητα του σεξ με την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η οποία θέτει τέρμα στην αναπαραγωγική της γυναίκας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση