Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Λεπτίνη-Γκρελίνη! Οι δύο ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αδυνάτισμά σου…
Λεπτίνη-Γκρελίνη! Οι δύο ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αδυνάτισμά σου…

Λεπτίνη-Γκρελίνη! Οι δύο ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αδυνάτισμά σου…

Υπάρχουν δύο που “παλεύουν” μέσα σου, η μία για να σε κρατήσει αδύνατη και η άλλη για να σε κάνει να θέλεις να φας ό, τι βρεις μπροστά σου!

Εκμεταλλεύσου την αιώνια μάχη του καλού με το κακό μέσα σου για να χάσεις κιλά!

 

Η καλή ορμόνη ονομάζεται φυσικά λεπτίνη και από το όνομά της και μόνο καταλαβαίνεις πως είναι ο σύμμαχός σου στο τέλειο σώμα.

“Παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και δρώντας στον υποθάλαμο (ένα τμήμα του εγκεφάλου υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίσθησης της όρεξης και του κορεσμού) βοηθά στην καταστολή της όρεξης.

Μειωμένη όρεξη σημαίνει λιγότερο φαγητό, δηλαδή απώλεια βάρους” ξεκαθαρίζει η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου.

Ο εσωτερικός σου δαίμονας από την άλλη, ονομάζεται γκρελίνη και έχει τη “γιάφκα” του στο στομάχι.

Δρα, όπως και η λεπτίνη, στον υποθάλαμο έχοντας όμως το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Βοηθά δηλαδή στην αύξηση της όρεξης. Τα επίπεδα γκρελίνης φαίνεται να είναι ρυθμιζόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι συνδεδεμένα με τις ώρες των γευμάτων.

“Συγκεκριμένα, τα επίπεδα γκρελίνης φτάνουν στην υψηλότερη τιμή τους λίγο πριν από ένα γεύμα και επηρεάζουν κατά πολύ την όρεξη και την καταναλισκόμενη ποσότητα τροφής” εξηγεί η κ. Ασημακοπούλου.

ΒΑΛΕ “ΜΥΑΛΟ”…

Όπως κατάλαβες το παιχνίδι παίζεται στον εγκέφαλό σου, στο μυαλό σου. Στον υποθάλαμο -όπως είπαμε και παραπάνω- όπου είναι το κέντρο ελέγχου της όρεξης και του κορεσμού. Από εκεί εξαρτάται το όμορφο και αδύνατο σώμα.

Πριν βιαστείς όμως να κατηγορήσεις το “λιχούδικο” μυαλό σου για τα παραπάνω κιλά, ίσως θα ήταν καλύτερο να δεις ποιες συνήθειες της καθημερινότητας κάνουν τον εγκέφαλό σου να πάρει τις λάθος αποφάσεις.

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ:

Η λεπτίνη είναι ο καλός σου άγγελος και η γκρελίνη ο κακός. Η πρώτη παράγεται από το που έχουμε στο σώμα μας και η δεύτερη στο στομάχι.

Η λεπτίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, η γκρελίνη σου ανοίγει την όρεξη.

Η ποσότητα που αυτές οι δύο θα παραχθούνε “αποφασίζεται” στον υποθάλαμο -από τον εγκέφαλο δηλαδή.

Αν η λεπτίνη είναι περισσότερη από την γκρελίνη τότε αδυνατίζεις.

Αυτός όμως δεν είναι λόγος να ρίξεις όσο περισσότερο γίνεται τα επίπεδα της γκρελίνης στον οργανισμό σου, γιατί είναι απαραίτητη, είναι αυτή που σου δίνει το σήμα ότι πρέπει να φας κάτι.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι δύο ορμόνες να εκκρίνονται στις σωστές ποσότητες και όπως συνήθως οι υπερβολές έχουν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα.

ια παράδειγμα, όπως αναφέρει η κ. Ασημακοπούλου” σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι, οι οποίοι και παράγουν υψηλές ποσότητες λεπτίνης, είναι ανθεκτικοί στη δράση της”.

 

leptini_h_633_451

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

 

Οι ερευνητές είναι ήδη στη διαδικασία πειραμάτων για να βρούνε ένα φάρμακο ή συμπλήρωμα, με βάση τις δύο αυτές ορμόνες, το οποίο να βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.

Μέχρι τότε την ίδια δουλειά μπορείς να κάνεις και μόνη σου, ακολουθώντες μικρές αλλά θαυματουργές συμβουλές.

 

 

– ΡΙΞ' ΤΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΞΩ:

Κι όμως η απόλυτη πειθαρχία είναι εχθρός της δίαιτάς σου. Αν μία φορά την εβδομάδα το ρίξεις έξω, χωρίς να μετράς γραμμάρια και λιπαρά, αν καθαρίσεις το μυαλό σου από τέτοιου τύπου άγχη θα δώσεις boost στην παρ λεπτίνης.

“Συγκεκριμένα, καταναλώνοντας – στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής – μία φορά την εβδομάδα 1 ή 2 (το πολύ) τα οποία να είναι πλούσια σε και λιπαρά ενισχύει την έκκριση λεπτίνης από τα λιποκύτταρα, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της όρεξης” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου.

 

– ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΟΥ:

Μικρά ! Πολλά γεύματα! Αυτός είναι ο μηχανισμός που θα κάνει την γκρελίνη να κοιμηθεί. Το έχεις ακούσει πολλές φορές από τους ειδικούς της διατροφής, αλλά τώρα βλέπεις και το λόγο.

Όσο πιο συχνά τροφοδοτείς τον εαυτό σου με μικρά γευματάκια, τόσο ο οργανισμός σου δεν έχει λόγο να παράγει γκρελίνη. Κι όσο δεν παράγεται extra γκρελίνη, τόσο δεν αισθάνεσαι πείνα.

 

 

πηγή:tlife.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση