Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2018
Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2018

Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2018

Στις 8 Μαρτίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις δώδεκα επικρατέστερες για το ενωσιακό βραβείο γυναικείας καινοτομίας, το μεγαλύτερο στο είδος του βραβείο παγκοσμίως. Από το 2011 βραβεύονται με αυτό γυναίκες που συνδύασαν την επιστημονική αριστεία με την επιχειρηματική .

Στις 5 και 6 Ιουνίου η Επιτροπή θα διοργανώσει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης (#shEDDs), οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στις γυναίκες και στα κορίτσια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ετήσιο συνέδριο θεμελιωδών δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των γυναικών σε ταραγμένους καιρούς επικεντρώθηκε στη βία και στην παρενόχληση κατά των γυναικών, καθώς και στην οικονομική και πολιτική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα και στον συνδυασμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. (στα αγγλικά)

Η δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «Spotlight» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζεται στην αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Mε αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι: ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας / αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι επίτροποι Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεν Μίμιτσα, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων,Χρήστος Στυλιανίδης, Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βιέρα Γιούροβα, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Τίμπορ Νάβρατσιτς, Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Κάρλος Μοέδας και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση: “Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωσή μας είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί: η Ευρώπη είναι ένας από τους τόπους που προσφέρουν στις γυναίκες τον μεγαλύτερο βαθμό ς και ισότητας παγκοσμίως.

Το έργο μας όμως δεν έχει ολοκληρωθεί — έχουμε ακόμη πολύ δρόμο έως την επίτευξη της πλήρους ισότητας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας. Οι γυναίκες επίσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά εμπόδια με τη μορφή της «γυάλινης οροφής», καθώς λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές και έχουν λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό στίβο.

Επιθυμούμε την επίτευξη ισότητας για τα κορίτσια και για τις γυναίκες σε όλες τις πτυχές της ζωής: πρόσβαση στην εκπαίδευση, ίση αμοιβή για ίση εργασία, πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις στον εταιρικό κλάδο και στην πολιτική, καθώς και προστασία από τη βία.

Η της ανάληψης ηγετικών θέσεων από τις γυναίκες και της οικονομικής τους ενδυνάμωσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για εμάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει νέα νομοθεσία σχετικά με τη βελτίωση του συνδυασμού επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους και τα άτομα που παρέχουν σε άλλα άτομα, καθώς και ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων· και φροντίζουμε επίσης να δίνουμε το παράδειγμα: τον Φεβρουάριο του 2018 ο αριθμός των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήλθε σε 36 %, από το 11 % στο οποίο ανερχόταν όταν αναλάβαμε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2014. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δεσμευτεί να ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 40 % έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή έως το τέλος της θητείας μας.

Είμαστε επίσης συνεπείς σε όλες τις πτυχές όλων των πολιτικών μας, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της δράσης, με την της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών. Η πολιτική μας συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του θεματολογίου για τις γυναίκες, την ειρήνη και την . Οι εφετινές ευρωπαϊκές ημέρες ανάπτυξης θα επικεντρωθούν στον ζωτικό ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ισότιμη συμμετοχή και στον ηγετικό ρόλο τους σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, φέτος η ΕΕ έχει την ηγεσία της πρωτοβουλίας «Έκκληση για δράση σχετικά με την προστασία κατά της βίας λόγω φύλου», στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 60 χώρες και οργανισμοί, που καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση της βίας στις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή εκτοπίζονται και που είναι θύματα βίας, όπως μέσω της πρωτοβουλίας «Spotlight», καθώς και τις γυναίκες και τα κορίτσια που αποκλείονται από την εκπαίδευση, από την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, από την αγορά εργασίας και γενικότερα από τον πολιτικό βίο. Πάνω από 15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας δημοτικού υ, σε όλον τον κόσμο, δεν πηγαίνουν στο κι έτσι η ΕΕ βοηθά να ενισχυθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή έως τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη — είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας και αποτελεί ευθύνη των ανδρών και των αγοριών όσο και των γυναικών και των κοριτσιών.”

Oικολόγοι Πράσινοι: Δυστυχώς έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά …

Mε αντεστραμμένη την τάση βελτίωσης της έμφυλης ισότητας γιορτάζουμε φέτος την παγκόσμια . Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ενώ πέρσι η εργασιακή ισότητα υπολογιζόταν ότι θα επιτευχθεί σε 170 χρόνια φέτος τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειαζόμαστε 217! Αλλά γενικότερα και στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και της πολιτικής εκπροσώπησης το χάσμα μεγεθύνεται τα τελευταία χρόνια μετά από μία σχετική ανάκαμψη στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αναδεικνύοντας ότι η ευρύτερη οπισθοδρόμηση της δυτική κοινωνίας στα θέματα ισότητας και δικαιωμάτων δεν αφήνει τις μητέρες, τις αδερφές, τις συζύγους, τις εργαζόμενες, τις γυναίκες ανεπηρέαστες.

Με καλύτερο τομέα αυτόν της εκπαίδευσης και χειρότερο αυτόν της πολιτικής οι ερευνητές/τριες υπολογίζουν ότι – με τα δεδομένα του 2017- χρειάζονται 100 χρόνια για την πλήρη ισότητα σε όλους τους τομείς. Αν σε αυτά τα στοιχεία προστεθούν η έξαρση της έμφυλης βίας παγκοσμίως (σε όλες τις μορφές της) και η όλο και μεγαλύτερη διάχυση της ακροδεξιάς ρητορικής σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ -η οποία προπαγανδίζει ανοιχτά την έμφυλη ανισότητα και την επιστροφή στους παραδοσιακούς ρόλους- καταλαβαίνουμε ότι το τοπίο στο πεδίο της ισότητας των δύο φύλων είναι ζοφερό.

Για τους λόγους αυτούς οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η ανάγκη για επαγρύπνηση και συνεχή αγώνα είναι διαχρονικά επιτακτική και τα προτάγματα των πρώτων φεμινιστικών κινημάτων παραμένουν τραγικά επίκαιρα για πολλές κοινωνίες του πλανήτη μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, εφαρμόζουμε πολιτικές πρακτικές ενσωμάτωσης και συμμετοχής των γυναικών στο χώρο της ενεργού πολιτικής. Ελπίζαμε ότι σύντομα θα φτάσει η ώρα που δεν θα χρειάζεται να στηρίζουμε την γυναικεία συμμετοχή με κανονισμούς και τεχνάσματα, αλλά φαίνεται ότι η προσπάθεια που χρειάζεται από το σύνολο της κοινωνίας είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Χαιρετίζουμε την κατάθεση στο Ελληνικό κοινοβούλιο (αν και με μεγάλη καθυστέρηση) στις 5 Μαρτίου της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που έμενε σε εκκρεμότητα στη χώρα μας από το 2011 παρά το ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες 13 χώρες που την είχαν υπογράψει. Ωστόσο διεκδικούμε από την κυβέρνηση τη συνεχή έμπρακτη προσπάθεια για ενίσχυσής του ρόλου της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν μας έμεινε απαρατήρητο ότι μετά τον τελευταίο μικρό ανασχηματισμό, ο αριθμός των γυναικών στο υπουργικό σχήμα μειώθηκε.

Τέλος, σημειώνουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουμε στην καμπάνια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Women's Day, πιστεύοντας ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για κοινωνική δικαιοσύνη και σας καλούμε όλους/ες για την συμμετοχή σας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση