Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Καλύτερη προστασία των παιδιών στις διασυνοριακές οικογενειακές διαφορές
Καλύτερη προστασία των παιδιών στις διασυνοριακές οικογενειακές διαφορές

Καλύτερη προστασία των παιδιών στις διασυνοριακές οικογενειακές διαφορές

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση των κανόνων που προστατεύουν τα στο πλαίσιο διασυνοριακών οικογενειακών διαφορών.

Οι νέοι κανόνες θα επιταχύνουν τις νομικές και διοικητικές διαδικασίες και θα διασφαλίσουν ότι το συμφέρον του παιδιού θα λαμβάνεται πάντοτε υπόψη. Ο αριθμός των διεθνών διαζυγίων στην ΕΕ αγγίζει σήμερα τα 140 000 περίπου, ετησίως, ενώ υπάρχουν έως και 1800 υποθέσεις απαγωγής τέκνου από γονέα εντός της ΕΕ.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε: «Τα παιδιά που οι γονείς τους χωρίζουν δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες και επαχθείς νομικές διαδικασίες. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν σήμερα να συντομεύσουν και να απλοποιήσουν τις εν λόγω διαδικασίες. Αυτό θα ωφελήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, εξοικονομώντας τους τελικά χρόνο και χρήμα. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών στην ΕΕ.» Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα επιτρέψουν την ταχύτερη εκτέλεση των αποφάσεων, καταργώντας τις ενδιάμεσες διαδικασίες και εναρμονίζοντας τους όρους υπό τους οποίους μια απόφαση μπορεί να απορριφθεί ή να ανασταλεί. Θα εξασφαλίσουν επίσης ότι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν τις απόψεις τους σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την υπόθεσή τους, ιδίως όσον αφορά την επιμέλεια ή την απαγωγή παιδιού από γονέα.

Τέλος, ο κανονισμός θα θεσπίσει σαφέστερους κανόνες σχετικά με την τοποθέτηση παιδιού σε άλλο κράτος μέλος και με τις υποθέσεις απαγωγής παιδιών. Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη με ομοφωνία, όπως απαιτείται από την ειδική νομοθετική διαδικασία για τη δικαστική συνεργασία σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει και εξέδωσε τη γνωμοδότησή του τον Ιανουάριο του 2018. Το Συμβούλιο θα οριστικοποιήσει τώρα την έγκριση του κανονισμού εντός των προσεχών μηνών.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση ασφαλτοστρώσεις στην Κορώπη (Μπούφα) #ΚορώπηΜπούφα - https://t.co/dplX1LHPnR -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις παραλίες #ναυαγοσώστες… - https://t.co/rKvh8Cvpp2 -

  • Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε #ουρικόοξύ - https://t.co/itLvcPDoUZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση