Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Κ. Παπανάτσιου : Η 8η Μάρτη ενώνει με ένα κόκκινο νήμα τους αγώνες όλων των γυναικών
Κ. Παπανάτσιου : Η 8η Μάρτη ενώνει με ένα κόκκινο νήμα τους αγώνες όλων των γυναικών

Κ. Παπανάτσιου : Η 8η Μάρτη ενώνει με ένα κόκκινο νήμα τους αγώνες όλων των γυναικών

Η Πγκόσμι ημέρα γυναίκας γεννήθηκε το 1908 μέσα από δύο βασικά αιτήματα: την ανάγκη δημιουργίας σωματείων στους χώρους ς γυναικών και την δυνατότητα ψήφου. Αυτά τα δύο σπουδαία αιτήματα αποτέλεσαν το έναυσμα για την ένωση των γυναικών της Ευρώπης με εκείνες της Αμερικής, στον αγώνα για τη διεκση των δικαιωμάτων τους.

Στις 8 Μαρτίου 1908, εκατοντάδες εργαζόμενες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησαν μια ιστορική διαδήλωση, στη πλατεία Rutgers του Manhattan, η οποία λειτούργησε ως προπομπός της εξέγερσης 30.000 γυναικών, τον επόμενο χρόνο το 1909 και οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου μόνιμου σωματείου γυναικών εργατριών στην Αμερική.

Τα νέα της ηρωικής διεκσης των γυναικών της Αμερικής δεν άργησαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Το 1910, στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών, μετά από πρόταση της αγωνίστριας Κλάρα Τσέτκιν, αποφασίστηκε η καθιέρωση της Παγκόσμιας ημέρας γυναίκας, ως φόρος τιμής στους αγώνες των εργατριών της Αμερικής, αλλά και ως μέσο πάλης ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση της γυναίκας και αγώνα για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων.

Η 8η Μαρτίου, υπό αυτή την έννοια, δεν ήταν και δεν είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες. Οι ρίζες της γέννησής της αποτελούν μια σπουδαία υπενθύμιση της δύναμης του αγώνα των γυναικών, που ενωμένες παλεύουν απέναντι στο φόβο, τη καταπίεση, τη κοινωνική αναλγησία, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργαλειοποίηση.

Παραδείγματα σύγχρονων γυναικών, που έσπασαν το κύκλο σιωπής, βίας, καταπίεσης, αυθαιρεσίας, αψηφώντας το φόβο και διεκδίκησαν δικαιοσύνη για τις ίδιες και για όλες μας μαζί, αποτελούν τον σημαντικότερο φόρο τιμής στους αγώνες των γυναικών εργατριών του 1900 και μας θυμίζουν ότι οι διεκδικήσεις για ισότητα και ελευθερία είναι – και σήμερα – επίκαιρες και αναγκαίες.

Την ημέρα αυτή τιμούμε τις γυναίκες της Νέας Υόρκης, τις γυναίκες του χθες, που διεκδίκησαν ένα καλύτερο σήμερα. Τιμούμε τις γυναίκες του σήμερα που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο.

Την ημέρα αυτή θυμόμαστε, τιμούμε και γιορτάζουμε με την υπόσχεση ενωμένες, μάχιμες και κάθε φορά πιο δυνατές, να μη πάψουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη για όλες και για κάθε άνθρωπο.

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας και η Νεολαία για την Ημέρα της Γυναίκας

 

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης, αναστοχασμού, αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης των γυναικείων αγώνων.

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει την ανθρωπότητα να πλήττεται ταυτόχρονα από την πανδημία και από την λαίλαπα του πολέμου. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, βγαίνουν και πάλι στους δρόμους για να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν : Ισότητα των φύλων, κοινωνική δικαιοσύνη και .

Η κρίση που έφερε η πανδημία έχει επηρεάσει τις γυναίκες σε δυσανάλογο βαθμό και με ποικίλους τρόπους. Από την αύξηση της έμφυλης βίας μέχρι την αύξηση των βαρών της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας και από τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις σε τομείς που απασχολούν κυρίως γυναίκες, μέχρι τις επισφαλείς συμβάσεις ς.

Οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των γυναικών που απασχολούνται σε ήδη κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των ωρών εργασίας και η ευελιξία στον χρόνο εργασίας, υπονομεύει ουσιαστικά τον στόχο για την εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής/ οικογενειακής ζωή.

Επιπροσθέτως, ο νόμος 4800/2021 του κ. Τσιάρα ανέτρεψε το προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου (ν. 1329/1983) εισάγοντας τις διατάξεις της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης όσο και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ταυτόχρονα σημειώνεται διαρκώς ένταση της έμφυλης και ς σε όλη την περίοδο της πανδημίας, διεθνώς και στη χώρα μας, με μεγάλη αύξηση των γυναικοκτονιών (17 στη διάρκεια του 2021 και ήδη 2 μέσα στο 2022), ενώ καθημερινά καταγράφονται νέες απόπειρες γυναικοκτονιών και πολλά περιστατικά σεξιστικής βίας.

Είναι φανερό, ότι τα 2,5 τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και ραγδαία οπισθοδρόμηση στις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος..

Με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε τον αγώνα για να βάλουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της ισότητας και των γυναικείων δικαιωμάτων.

Στηρίζουμε τον αγώνα των γυναικών για:

Ισάριθμη συμμετοχή (50-50) των φύλων σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Κατάργηση του Νόμου 4800/2021 περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με την εισαγωγή του στον Ποινικό Κώδικα.

Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στον Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία.

Ενίσχυση των μέτρων και των πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ς, με πλήρη εφαρμογή του ν.4531/18, ενίσχυση και στήριξη του Δικτύου Δομών και αύξηση των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση