Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους εφήβους
Ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους εφήβους

Ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους εφήβους

Κάθε πρωί ετοιμάζονται για το σχολείο, παίρνουν το πρωινό τους και ντύνονται. Το απόγευμα επιστρέφουν για διάβασμα, εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και λίγο «συμμάζεμα» του σπιτιού.

Η Ανίτα και η Νάγια, 17χρονες που έφτασαν στην μόνες τους από διαφορετικές ηπείρους, έχουν εδώ κι έναν μήνα το δικό τους σπιτικό στην Αθήνα, μέσω της δράσης της ΜΕΤΑδρασης «», που αποσκοπεί στην ομαλή ένταξη εφήβων 16 έως 18 ετών στην ελληνική κοινωνία. «Αν και είναι πολύ διαφορετικές, έχουν ταιριάξει», σχολιάζει η υπεύθυνη της δράσης, Κλαίρη Παυλάκη, «η μία είναι αθλήτρια και φιλοδοξεί να σπουδάσει γενετική, η άλλη είναι καλλιτεχνική φύση που ονειρεύεται να γίνει γραφίστρια». Τα δύο κορίτσια δεν είναι τα μοναδικά ασυνόδευτα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΚΑ, 6,5% από τις 3.637 των ασυνόδευτων ανηλίκων που έφτασαν στη χ μας είναι κορίτσια.

«Ξεκινήσαμε με την τοποθέτηση αγοριών εφήβων σε δύο διαμερίσματα, τον Ιανουάριο του 2018», υπενθυμίζει η κ. Παυλάκη, «η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, οι νεαροί συνυπάρχουν αρμονικά, παίρνουν πρωτοβουλίες, μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, διαβάζουν συστηματικά με απώτερο στόχο κάποιες ». Η καθημερινότητα των παιδιών που συγκατοικούν εποπτεύεται και ρυθμίζεται από έναν κοινωνικό λειτουργό κι έναν φροντιστή, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει καθημερινή 8ωρη παρουσία στο .

Προϋπόθεση για την επιλογή των ενοίκων είναι να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για άσυλο, επομένως να σκοπεύουν να μείνουν στην , να έχουν ζήσει ήδη στο πλαίσιο ενός ξενώνα ανηλίκων, αλλά και να διαθέτουν σωματική και ψυχική , ώστε να μπορέσουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο αυτονομίας. «Η δράση λαμβάνει υπ' όψιν τις ανάγκες αυτής της ηλικίας, ειδικά για τα παιδιά αυτά, που έχουν έρθει αντι με σκληρές καταστάσεις, με συνέπεια να έχουν ωριμάσει πιο γρήγορα». Το καινοτόμο πρόγραμμα επεκτάθηκε στα κορίτσια, που θεωρούνται πιο ευάλωτα. «Διερευνούμε, επίσης, αν έχουν υπάρξει τα trafficking, γιατί τότε χρειάζεται να στεγαστούν σε φυλασσόμενο ξενώνα», επισημαίνει η κ. Παυλάκη.

Μαζί με την Ανίτα και τη Νάγια θα μετακομίσουν προσεχώς άλλα δύο κορίτσια. Στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της διεθνούς αντιπροσωπείας της UNICEF στην Ελλάδα και τη του εισαγγελέα Ανηλίκων και Πρωτοδικών, του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης και του ΕΚΚΑ, είναι μελλοντικά οι συμμετέχοντες να φτάσουν τους 24.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση