Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Ημερίδα για τις γυναίκες κρατούμενες και αποφυλακισμένες από την ΓΓΙΦ, την ΕΠΑΝΟΔΟ και το ΚΕΘΙ
Ημερίδα για τις γυναίκες κρατούμενες και αποφυλακισμένες από την ΓΓΙΦ, την ΕΠΑΝΟΔΟ και το ΚΕΘΙ

Ημερίδα για τις γυναίκες κρατούμενες και αποφυλακισμένες από την ΓΓΙΦ, την ΕΠΑΝΟΔΟ και το ΚΕΘΙ

Πολυεπίπεδη αδικία η περίπτωση της καθαρίστριας στον Δήμο Βόλου

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η ενική ραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων ΕΠΑΝΟΔΟΣ και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και πραγματοποιήθηκε στις 21/11/2018 στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου: «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών».

Η συνεργασία αυτή των τριών φορέων, προσδίδει μία ολιστική διαθεματική προσέγγιση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ισότιμη μεταχείριση των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στους χώρους κράτησης, αλλά και μέτρα και πολιτικές, που θα βοηθούν στην κοινωνική επανένταξή τους κατά τη φάση της ς και στην άρση του κοινωνικού στίγματος.

Έγκλειστες στα σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας, αλλά και αποφυλακισμένες γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για όλα όσα βίωσαν στη φυλακή, την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τι τις βοηθά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τι παρεμβάσεις ζητούν για την προώθηση της ισότητας και στήριξη από τους αρμόδιους φορείς για την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία.

Στην εκδήλωση πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι: υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνη για θέματα Ισότητας Φύλων Μ. , ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευ. Φυτράκης, η γ.γ. Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα, η αντιπρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Κ. Δημητρούλη και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ει. Αγαθοπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, η εκπρόσωπος του ΠτΒ Ελ. Σκούφα, βουλευτής, ο τ. υφυπουργός Γ. , βουλευτής, η Α. Καββαδία, βουλευτής, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού.

Τον συντονισμό στο πάνελ της παρουσίασης της έρευνας είχε η της ΕΡΤ Σόνια Φίλη.

Ειδικότερα, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα αναφέρθηκε στην σημασία της «δεύτερης ευκαιρίας» και τους κανόνες Ισότητας που πρέπει να διέπουν και αυτήν την διαδικασία για τις γυναίκες κρατούμενες και αποφυλακισμένες.

Σε της μετά την εκδήλωση ανέφερε: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και το ΚΕΘΙ με τα προγράμματά τους, αλλά και τις συμμαχίες τους, όπως η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», φροντίζουν ώστε όλες οι γυναίκες να υποστηρίζονται για τα δικαιώματα τους παντού. Ειδικά, οι γυναίκες που δοκιμάζονται.

Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, θέλω να αναφερθώ στην περίπτωση της έγκλειστης των γυναικείων φυλακών Θήβας που εργαζόταν ως καθαρίστρια στον Δήμο Βόλου.

Είναι βέβαιο ότι η περίπτωση της αναδεικνύει μία πολυεπίπεδη αδικία, στη βάση της αναντιστοιχίας μεταξύ παρατος και ποινής, την οποία η οφείλει να θεραπεύσει για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις και θα το κάνει.

Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή της φυλάκισης επικοινώνησα με τον συνάδελφο δικηγόρο Βόλου που έχει την ευθύνη της υπεράσπισής της για να συζητήσουμε τρόπους για την επίλυση του προβλήματος.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων θα συμμετέχει πρωταγωνιστικά μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις στην υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος να μην συνεχίσει να βρίσκεται στην φυλακή υπηρετώντας μία δυσβάσταχτη και αναντίστοιχη ποινή.

Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε από την πρώτη στιγμή εκείνο που οφείλουμε και γι' αυτήν την γυναίκα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών πολιτικής και δράσεων μεταξύ των φορέων, καθώς και η ανίχνευση ανοιχτών πεδίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για μία νέα συνεργασία στο σύντομο μέλλον.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση