Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Ημέρα γιορτής για τη Μητέρα
Ημέρα γιορτής για τη Μητέρα

Ημέρα γιορτής για τη Μητέρα

Τη δεύτερη Κυριακή του χιλιοτραγουδισμένου Μαΐου, μέσα στην πανδαισία των χρωμάτων και στο ξύπνημα της φύσης, στη γονιμότητα της γης και στην καρποφορία της, καθιερώθηκε η «Ημέρα της Μητέρας», που αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας και την πηγή της εξέλιξης και της προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας.

Σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολος και απαιτητικός.

Ο σεβασμός και η τιμή στο πρόσωπό της, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση του καθένα μας, υπαγορεύεται και από την ανάγκη της αναγνώρισης της προσφοράς της ς, στην οικογενειακή, κοινωνική συνοχή και ευρυθμία.

Τιμούμε, λοιπόν, τη ΜΑΑ, τη ΜΗΤΕΡΑ, τη Μ, που μοχθεί, που αγωνιά, που χαίρεται, που αδιάκοπα εργάζεται για το καλό της οικογένειας. Τη μάνα που γεννά ζωή και συμμετέχει στο θαύμα της ζωής.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου και χρόνια υγιή.

Μέρα ς, ς και ενθουσιασμού είναι και η μέρα που προσφέρονται τιμές σε εκείνους που βοηθούν στην ανατολή της ζωής (μαία – γέννηση), σε εκείνους που παραστέκονται, σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη συνέχιση της ζωής.

Σε όλο τον κόσμο, στις 5 Μαΐου εορτάζεται η «Μέρα της Μαίας και του Μαιευτή». Η Μαία, πρόσωπο – κλειδί στην παροχή υπηρεσιών ς για ασφαλή , σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, αγωγής ς, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, υποστήριξης και ενημέρωσης κατά την αναπαραγωγική ηλικία, περιγεννετικής φροντίδας, τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού, παρευρίσκεται και προστατεύει αυτή τη μονάδα.

Η επιστημονική κατάρτιση της μαίας, η αυταπάρνηση, η ανεξάντλητη αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τη ζωή, καθιστούν τη μαία απαραίτητη στο πλευρό της γυναίκας τώρα περισσότερο από ποτέ.

 

Κατερίνα Παπανάτσιου: Ημέρα της Μητέρας «Μια ύμνος στην αγάπη»

Ο εορτασμός της ημέρας της μητέρας έχει διαφορετικές ρίζες ανά τον κόσμο. Από όποια αφετηρία όμως κι αν ξεκίνησε σε κάθε χώρα, το βασικό ζητούμενο ήταν και είναι η απόδοση τιμής σε εκείνη που ανυψώνει την αγάπη σε δυσθεώρητα μεγέθη.

Οι παραδόσεις, οι μύθοι, οι ιστορίες χιλιετιών, παγκόσμια μα και στη χώρα μας, εστίαζαν ανέκαθεν στο ρόλο της μητρότητας, στη πολύπλευρη και πολυεπίπεδη σπουδαιότητά της, ως συνώνυμου της ζωής.

Μητέρα. Ένα πανανθρώπινο σύμβολο λατρείας και προσφοράς. Μια λέξη που σε όλες της γλώσσες, σε όλους τους πολιτισμούς, ξυπνά τα πιο γλυκά μας συναισθήματα. Για εκείνη που χαρίζει το δώρο της ζωής – που κυοφορεί την ύπαρξη. Για εκείνη που προσφέρει τη στοργή και την αγκαλιά της σε όλες τις υπάρξεις του κόσμου. Για εκείνη που αναβλύζει ομορφιά, δύναμη και συναίσθημα.

Σήμερα την τιμούμε και την ευχαριστούμε για το μεγαλείο, τη προσφορά και την αλήθεια της. Παράλληλα όμως, δε ξεχνάμε την απαιτητικότητα του ρόλου της. Δε ξεχνάμε τη στήριξη που χρειάζεται, ώστε να ανταπεξέλθει.

Πέρα και πάνω από τα λόγια, η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα που θα τιμούν στη πράξη τη μητρότητα, λειτουργώντας ως αρωγός σε οικονομικό αλλά και πρακτικό-επίπεδο, διευκολύνοντας τη καθημερινότητα και τη ζωή των μαμάδων. Κοινωνικές δομές, οικογενειακά επιδόματα, ελεύθερη και πρόσβαση σε προσχολική εκπαίδευση και φύλαξη, εργασιακή διασφάλιση και προστασία, όλα τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστα δικαιώματα ενός κράτους που εξάρει τη μητρότητα και το ρόλο της. Τιμούμε αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση