Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Η συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί
Η συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί

Η συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τον ετήσιο πίνακα αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Άντα Λάβλεϊς (10/12/1815 – 27/11/1852), της πρώτης προγραμματίστριας ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο.

Ο Πίνακας Αποτελεσμάτων «Γυναίκες Στην Ψηφιακή Εποχή» είναι μία από τις δράσεις για την αξιολόγηση της ένταξης των γυναικών στις ψηφιακές θέσεις εργασίας, σταδιοδρομίες και , την οποία δρομολόγησε η κ. Μαρίγια καμπριέλ, Επίτροπος αρμόδια για την και κοινωνία. Ο πίνακας αποτελεσμάτων αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών της στους τομείς της χρήσης του διαδικτύου και των δεξιοτήτων των χρηστών του διαδικτύου, καθώς στον τομέα τις εξειδικευμένων δεξιοτήτων και της απασχόλησης, με βάση 13 δείκτες.

Με την ευκαιρία αυτή, η Επίτροπος κ. καμπριέλ δήλωσε: «Οι γυναίκες αροσωπεύουν το 52% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά μόνο το 17% περίπου των γυναικών εργάζονται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των γυναικών για την της ψηφιακής οικονομίας. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να λάβουν αποφασιστικά για να αλλάξει η τάση αυτή. Όλοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε τα ταλέντα των γυναικών και να διασφαλίσουμε ότι θα τις παροτρύνουμε να στραφούν από νωρίς σε σπουδές στους τομείς των θετικών επιστημών, της ς, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Σήμερα, διαθέτουμε ένα εξαιρετικό εργαλείο, τον Πίνακα Αποτελεσμάτων για τις «Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή», ο οποίος δείχνει πού ακριβώς οι χώρες πρέπει να βελτιώσουν τη θέση των γυναικών. Είναι καιρός να επιτύχουμε αποτελέσματα για τα νεαρά κορίτσια, για τις γυναίκες, για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Η ψηφιακή Ευρώπη θα είναι χωρίς αποκλεισμούς, θα είναι ανταγωνιστική και δυναμική, με την πολύτιμη συμβολή τους.»

Η πρώτη έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων δείχνει ότι η συμμετοχή των γυναικών στον ψηφιακό τομέα εν πολλοίς υστερεί. Μόνον 1 στα 6 άτομα που εξειδικεύονται στον τομέα των ΤΠΕ και μόνον 1 στα 3 άτομα με πτυχίο STEM είναι γυναίκες. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες στον τομέα των ΤΠΕ κερδίζουν σχεδόν 20% λιγότερο από τους άνδρες.

Ο νέος πίνακας αποτελεσμάτων δείχνει επίσης ότι η Φινλανδία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία κατέγραψαν τις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά τις Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή, ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η και η Ιταλία κατέγραψαν τις χαμηλότερες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση