Βρίσκεστε εδώ:  / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΥΓΕΙΑ / Η μαστογραφία δεν αρκεί
Η μαστογραφία δεν αρκεί

Η μαστογραφία δεν αρκεί

Μία νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει ιατρούς αλλά και ασθενείς που προσπαθούν να διαχειριστούν τα αποτελέσματα της μαστογραφίας, τα οποία, ορισμένες φορές προκαλούν έντονη ανησυχία, όπως π.χ. όταν εντοπίζεται πυκνός μαστικός ιστός.

Η πυκνότητα του μαστού δεν συνδέεται μόνο με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αλλά δυσχεραίνει τη διάγνωση της νόσου και τον εντοπισμό των καρκινικών όγκων. Ωστόσο, όπως υποδεικνύει η νέα μελέτη δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου όλες οι που έχουν πυκνούς μαστούς.

Η εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Μedicine, υποδεικνύει ότι μόνο το 50% των γυναικών με πυκνούς μαστούς αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο και πρέπει να υποβάλλονται σε περισσότερες διαγνωστικές . Αντί οι γιατροί να στηρίζονται αποκλειστικά στην πυκνότητα των μαστών, θα πρέπει να συνυπολογίζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου πριν αποφασίσουν να υποβάλουν τη γυναίκα σε περισσότερες , όπως π.χ. υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία.

Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση του ιατρικού ιστορικού 365.426 γυναικών ηλικίας από 40 ώς 74 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε κατά την περίοδο 2002-2011. Οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο μεταξύ των γυναικών με πυκνούς μαστούς υπήρχαν κάποιες που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο μεσοδιαστήματος (πρόκειται για τον καρκίνο που εντοπίζεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τελευταία ). Τέτοιου είδους κακοήθη νεοπλάσματα συνήθως εντοπίζονται με την ψηλάφηση από την ασθενή ή τους γιατρούς της.

Οι διαπίστωσαν ότι υψηλότερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν οι που είχαν κίνδυνο πενταετίας στο 1,67% και εξαιρετικά πυκνούς μαστούς ενώ μία δεύτερη ομάδα είχε πενταετή κίνδυνο που ανερχόταν 2,5% ή υψηλότερο και «ετερογενώς» πυκνούς μαστούς.

Η τελευταία προσφέρει πολλά και πειστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι πυκνοί μαστοί δεν αποτελούν το μοναδικό παράγοντα αξιολόγησης του κατά πόσο η γυναίκα θα υποβληθεί σε περισσότερες εκτός της μαστογραφίας. Οι συντάκτες της έκθεσης, μάλιστα, έφεραν παραδείγματα σχετικά με τη χρήση της συγκεκριμένης πληροφορίας σε δείγμα 100.000 γυναικών με πυκνούς μαστούς. Αν όλες υποβάλλονταν σε περισσότερες θα διαγιγνώσκονταν 89 καρκίνοι μεσοδιαστήματος, δηλαδή, ένας ανά 1.124 εξετάσεις.

Αν, όμως, οι παραπάνω εξετάσεις περιορίζονταν μόνο σε δύο ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε θα υποβάλλονταν σε αυτές 24.294 γυναίκες και θα εντοπίζονταν 35 καρκινικοί όγκοι, ένας ανά 694 εξετάσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η δρ Κάρολ Λι, ακτινολόγος στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης, «η τελευταία μελέτη παρέχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία χωρίς, ωστόσο, να απαντά στην ποιες είναι οι γυναίκες που θα πρέπει να υποβάλλονται σε περισσότερες εξετάσεις εκτός της μαστογραφίας».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κυριακή της Πεντηκοστής – Εορτή του Αγίου Πνεύματος #ΑγίουΠνεύματος - https://t.co/9DfeFqYf7n -

  • Κανονικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποφοίτων και μαθητών #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/hozHN35OLd -

  • Συνάντηση Αθ.  Λιούπη με τον υπουργό Δικαιοσύνης #ΔικαστικόΜέγαροΒόλου - https://t.co/fHsGRkDjkl -

"Αλιεύοντας" την είδηση