Βρίσκεστε εδώ:  / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / Η Κ. Παπανάτσιου για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας
Η Κ. Παπανάτσιου για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

Η Κ. Παπανάτσιου για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

 

Η δύναμη της γυναικείας φύσης να γεννά και να ανατρέφει, αναγνωριζόταν και εορτάζονταν ήδη από την αρχαιότητα, απ’ όλους τους λαούς.

Στον σύγχρονο κόσμο, η δεύτερη του Μαΐου καθιερώθηκε να εορτάζεται ως ημέρα της μητέρας, μια παράδοση που ξεκίνησε από τη δράση φιλειρηνικών γυναικείων κινημάτων στις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η , θεωρείται δώρο της φύσης, μέσα από το οποίο εκδηλώνονται τα υπέρτατα συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης και επομένως θα έπρεπε να συνδυάζεται με χαρούμενες στιγμές, εν τούτοις πολύ συχνά συνδυάζεται με πόνο, αγωνία, απελπισία και πικρία.

Δυστυχώς στις μέρες μας τα περιστατικά οικογενειακής βίας, παιδοκτονίας, γυναικοκτονίας, εγκατάλειψης βρεφών, παιδικής εκμετάλλευσης και φτώχειας και η ραγδαία μείωση των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καταδεικνύουν ότι η χρειάζεται προστασία και ενίσχυση από την κοινωνία και την .

Ωστόσο, είναι πολλά τα παραδείγματα που φανερώνουν ότι οι σύγχρονες πολιτείες στηρίζονται σε ευχολόγια αναφορικά με τη μητρότητα, την οποία αντιμετωπίζουν ως ζήτημα ήσσονος σημασίας. Η διαβίωση μητέρων προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς, η πληθώρα των ασυνόδευτων παιδιών που συγκεντρώνονται στις χώρες υποδοχής προσφύγων, είναι γεγονότα τα οποία αποτελούν ντροπή για τη σύγχρονη ανθρωπότητα.

Κάθε χρειάζεται την αμέριστη στήριξη της κοινωνίας και της πολιτείας, για να φέρει σε πέρας το σύνθετο και δύσκολο έργο της.
Κάθε και κάθε εργαζόμενη χρειάζεται θεσμοθετημένο και επαρκή χρόνο για την ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών και της οικογένειάς της, χωρίς να εμποδίζεται η εξέλιξή της στον επαγγελματικό ή οποιοδήποτε τομέα.

Χρειάζεται κοινωνικές παροχές, εύκολη σε δομές υγείας, φύλαξης, εκπαίδευσης και απασχόλησης των παιδιών της, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Χρειάζεται σταθερή οικονομική στήριξη για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της και τις δικές της. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω οικονομικής κρίσης θεσπίστηκαν σειρά μέτρων ενίσχυσης και στήριξης της μητρότητας και του παιδιού όπως μεταξύ άλλων ο διπλασιασμός των κονδυλίων για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η θέσπιση του ΚΕΑ, το επίδομα παιδιού, τα σχολικά γεύματα και το επίδομα στέγης που έδωσαν σημαντική ανακούφιση στις δοκιμαζόμενες από τη κρίση οικογένειες.

Παράλληλα, η στήριξη της μητρότητας περνά και μέσα από την παροχή κινήτρων και τη διασφάλιση, εκ μέρους της πολιτείας, των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στα νέα κορίτσια που το επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε καίριες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η κοινωνική για τα νέα ζευγάρια, μέσω της αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων.

Μόνο μέσω της έμπρακτης στήριξης της μητρότητας, την διευκόλυνση της γυναίκας μητέρας και την ενίσχυσή της, η θα αποδείξει ότι αναγνωρίζει πραγματικά την προσφορά και το σύνθετο ρόλο της.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνέχεια Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/lYIMLxs1Ul -

  • Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου - https://t.co/ZiXV7tpJB0… -

  • - https://t.co/5PY8XQt1hg -

"Αλιεύοντας" την είδηση