Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » Η εξέλιξη των παιδιών από 1-3 χρονών.
Η εξέλιξη των παιδιών από 1-3 χρονών.

Η εξέλιξη των παιδιών από 1-3 χρονών.

*Συνέχει του άρθρου του πιδοψυχιάτρου Δανιήλ Δανιλόπουλου

(το πρώτο μέρος δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου)

  • Κινητική εξέλιξη

Από το τέλος του 1ου μήνα μπορεί να στηρίζει για πολύ λίγο το κεφάλι του όταν το κρατάμε όρθιο.

Από τον 2ο ανασηκώνει λίγο το κεφάλι του όταν είναι ξαπλωμένο, από τον 4ο – 5ο πιάνει μικρά αντικείμενα με τα χέρια του και από τον 6ο μπορεί να κάθεται.

Τον 9ο μπορεί να στέκεται όρθιο αν πιάνεται από κάπου, γύρω στον 12ο μπορεί να στέκεται όρθιο χωρίς να πιάνεται και από τον 14ο και μετά κάνει τα πρώτα του βήματα και αρχίζει να περπατά χωρίς να στηρίζεται.

Από τον 18ο πιάνεται και ανεβαίνει σκαλοπ και από τον 3ο χρόνο μπορεί να στηρίζεται για λίγο στο ένα του πόδι.

 

  • Σωματικές ανάγκες και αυτονόμηση

Το είναι εντελώς εξαρτημένο από τη φροντίδα των ενηλίκων όσον αφορά το φαγητό, την υγεία του, την καθαριότητα και την προστασία από ενοχλητικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

 

Από 18 μηνών αρχίζει να κρατά το κουτάλι και να τρώει για λίγο μόνο του και από τον 2ο χρόνο μπορεί και κρατά κύπελλο και να πίνει μόνο του.

Από τον 18ο μήνα αρχίζει η εκπαίδευση στον έλεγχο των σφιγκτήρων μυών της ούρησης και της αφόδευσης και από τον 2ο χρόνο μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Από τον 3ο χρόνο μπορεί να φορέσει και να βγάλει απλά μόνο του ή με μικρή βοήθεια.

 

  • Συναισθηματική εξέλιξη

Το έχει μεγάλη ευαισθησία στο να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα της μητέρας ή όποιου ενήλικα το φροντίζει και στον οποίο έχει προσκολληθεί.

Είναι σύνηθες να κλαίει όταν νιώθει ότι ο φροντιστής του είναι αναστατωμένος ή αγχωμένος ή στενοχωρημένος και να ηρεμεί όταν αυτός ηρεμήσει.

Δεν καταλαβαίνει τι νιώθει ο φροντιστής του με την αλλά με ένα ενστικτώδη και γενικό αδιαφοροποίητο τρόπο.

Βιώνει συναισθήματα ς, ευχαρίστησης αλλά και ενόχλησης και δυσφορίας αν με τα ερεθίσματα που δέχεται τόσο από το σώμα του όσο και από το περιβάλλον του.

Από τον 2ο χρόνο και μετά βιώνει πιο περίπλοκα συναισθήματα και αρχίζει να μπορεί να τα εκφράζει στοιχειωδώς και λεκτικά.

 

  • Κοινωνική εξέλιξη

Το πρώτο χαμόγελο ενός μωρού είναι αξέχαστο.

Στον 1ο μήνα το χαμόγελο του βρέφους είναι κυρίως μια ενδογενής συμπεριφορά και όχι μια αντίδραση – απάντηση σε κάτι που βλέπει, ακούει ή αισθάνεται. Αυτό το πρώιμο χαμόγελο, που είναι αυθόρμητο, ενδογενές και ανεξάρτητο από την κοινωνική αλληλεπίδραση, εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου και των μεταβάσεων μεταξύ του ύπνου και του ξυπνήματος. Θεωρείται ότι είναι γενετικά προγραμματισμένο και προσκαλεί τον γονιό να συνδεθεί συναισθηματικά με το νεογνό. Είναι ένα δώρο από τη φύση.

Από το τέλος του 2ου μήνα, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να προσφέρουν το χαμόγελο ως απάντηση σε ένα ευχάριστο εξωτερικό ερέθισμα όπως η εμφάνιση του προσώπου της μητέρας τους, ενός αγαπημένου παιχνιδιού ή του χαμόγελου ενός αδερφού.

Η μετάβαση από το αυθόρμητο, ενδογενές χαμόγελο στο απαντητικό, εξωτερικά παρακινημένο κοινωνικό  χαμόγελο οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη δυνατότητα ενός βρέφους να διατηρεί την βλεμματική επαφή και την οπτική προσοχή για μακρύτερα χρονικά διαστήματα. Δεδομένου ότι μεγαλώνοντας το μωρό γίνεται όλο και πιο ενήμερο για τον εξωτερικό κόσμο, η συχνότητα του κοινωνικού χαμόγελου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Από τον 3ο μήνα αναγνωρίζει τα πρόσωπα των οικείων του και να τους παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ευχαρίστηση.

Από τον 5ο – 6ο μήνα δίνει τα χέρια του όταν θέλει να το πάρουν αγκαλιά

Από τον 8ο μήνα δείχνει και ζητά να πιάσει διάφορα αντικείμενα που προσελκύουν την προσοχή του.

Από τον 12ο μήνα ανταποκρίνεται σε απλές ερωτήσεις και αρχίζει σιγά σιγά να μπορεί να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες πιο αυτόνομα όπως στο φαγητό, σε περιπάτους και να συνεργάζεται εκτελώντας εντολές.

 

Με την εκπαίδευση στην χρήση της τουαλέτας γίνεται όλο και πιο αυτόνομο πράγμα που δίνει μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση στους ενήλικες και μεγάλη αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια στο παιδί.

 

Μετά τους 24 μήνες μπορεί να συμμετέχει στοιχειωδώς σε παιχνίδια με άλλα παιδιά και ενήλικες και να συμμετέχει σε βρεφονηπιακού σταθμού, πράγμα που απελευθερώνει χρόνο για τους γονείς και βοηθά στην κοινωνικοποίησή του.

 

Η συνέχεια το επόμενο Σάββατο 4 Απριλίου

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση