Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη – μια επιδίωξη που γίνεται πραγματικότητα
Γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη – μια επιδίωξη που γίνεται πραγματικότητα

Γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη – μια επιδίωξη που γίνεται πραγματικότητα

Χθες, επ' ευκαιρία της 11ης Φεβρουαρίου, Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε τα εκπληκτικά επιτεύγματα των γυναικών επιστημόνων της Ευρώπης και υπενθύμισε ότι η μας μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της μόνο εάν χρησιμοποιήσει «όλα τα ταλέντα και την ποικιλομορφία» που διαθέτει.

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι δεν έχουν όλες οι την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. «Κάτω από το 30 % των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι », επισήμανε η κ. φον ντερ Λάιεν σε βιντεοσκοπημένο της , παραθέτοντας στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

Το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε με το οποίο η 11 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Το 2018, από τα περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην ΕΕ, το 59 % ήταν άνδρες και το 41 % γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η «ισότητα για όλους και σε όλες τις εκφάνσεις της» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. «Η Επιτροπή μου θα εργαστεί σκληρά για την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Η επίτευξη μιας Ένωση ισότητας αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες», προσέθεσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Και η Ισότητας, Έλενα τάλι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της τόνισε την προσήλωση της ΕΕ στην ένταξη και την ισότητα ως μοχλούς προόδου, καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Η Μαρίγια Γκάμπριελ, Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και εολαίας, προκήρυξε σήμερα το της ΕΕ για τις καινοτόμους γυναίκες 2020, το οποίο τιμά τις γυναίκες που είναι πρωτοπόρες στην καινοτομία και έχει στόχο να εμπνεύσει την επόμενη γενιά ώστε να ακολουθήσει τα βήματά τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση