Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Γυναίκα & Συνδικαλισμός
Γυναίκα & Συνδικαλισμός

Γυναίκα & Συνδικαλισμός

 

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα υπενθύμισης των αγώνων και των θυσιών που έκαναν οι γυναίκες για τα δικαιώματά τους, για την των δύο φύλων. Η γυναίκα καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει σε πολύ-ρόλους και παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα υπάρχουν στερεότυπα τα οποία για να ξεπεραστούν χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος.

Η εξειδίκευση των ρόλων σε ανδρικούς και γυναικείους, εξυπηρετεί τη μιας διαφορετικής ταυτότητας ανάμεσα στα δύο φύλα και αυτό ξεκινάει στο πλαίσιο της ς. Η γυναίκα είναι συνυφασμένη με την μητρότητα και παράλληλα η αγορά εργασίας ενισχύει τη των δύο φύλων.

Στο συνδικαλιστικό κομμάτι σήμερα, διακρίνουμε ενεργή συμμετοχή πολλών γυναικών αλλά υπάρχουν παράγοντες που αποτρέπουν τη συμμετοχή αρκετών ακόμα, όπως η έλλειψη χρόνου λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η γυναίκα αναλαμβάνει να είναι εργαζόμενη, , νοικοκυρά, νοσοκόμα των ηλικιωμένων ατόμων της ς κ.ά. Παράλληλα στερεοτυπικές αντιλήψεις δεν επιτρέπουν στη Γυναίκα να εισχωρήσει στο συνδικαλιστικό κομμάτι, για παράδειγμα αρνητική στάση του συντρόφου ή αποθαρρυντική στάση συναδέλφων.

Αξίζει να σημειωθεί ο χαρακτηρισμός «…ιστορικόν δια τα επαγγελματικά χρονικά γεγονός…» η εκλογή της Ελ. ως «Προεδρίνας» στο Σωματείο Ζαχαροπλαστών Αθηνών το 1936. Φτάνουμε σήμερα μετά από τόσα χρόνια και τόσους αγώνες να μιλάμε για αν των φύλων σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, επαγγελματικό, οικονομικό). Οι προ διατηρούν την ανισότητα και δεν στηρίζουν σε καμία περίπτωση την εξέλιξη των Γυναικών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Ο συνδικαλισμός οφείλει να δράσει υπέρ της στήριξης των γυναικών επιχειρηματιών και της εξάλειψης των έμφυλων στερεοτύπων. Υπάρχει η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κουλτούρας. Οφείλουμε να εξετάσουμε το «γυναικείο ζήτημα» λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες θετικές και αρνητικές παραδόσεις και να προβληματιστούμε για τη «γυναίκα» που προσφέρει καθημερινά στην . Σήμερα οι γυναίκες πρέπει να έχουν θέσει στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, να υπερασπίζονται τα κεκτημένα και να αγωνίζονται για νέες κατακτήσεις.

"Αλιεύοντας" την είδηση