Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Γεννήθηκε παιδί από τρεις γονείς
Γεννήθηκε παιδί από τρεις γονείς

Γεννήθηκε παιδί από τρεις γονείς

Για δεύτερη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, γεννήθηκε ένα παιδί με που έχει τρεις γονείς.

Ένα ζευγάρι Ουκρανών, που αδυνατούσε να τεκνοποιήσει φυσιολογικά, κατέφυγε στη δοκιμασμένη πλέον μέθοδο και σήμερα σφίγγει στην αγκαλιά του τον καρπό της ς του.

Στην πραγματικότητα, το που είναι το δεύτερο που γεννιέται από τρεις γονείς, είναι το πρώτο που δημιουργείται με την πειραματική μέθοδο της προπυρηνικής μεταφοράς. Πέρυσι στο Μεξικό είχε έλθει στον κόσμο το πρώτο μωρό από τρεις βιολογικούς γονείς, αλλά με τη μιας διαφορετικής τεχνικής υποβοηθούμενης γονιμότητας. Η λύση των «τριών γονέων» έχει επινοηθεί προκειμένου να βοηθήσει που διαθέτουν ελαττωματικά μιτοχόνδρια να αποκτήσουν παιδί, στο οποίο δεν θα κληροδοτήσουν γενετικές μιτοχονδριακές παθήσεις.

Έτσι αφαιρούνται τα προβληματικά μιτοχόνδρια της μητέρας και αντικαθίστανται από άλλα υγιή (του τρίτου γονέα, κάποιας ς που τα δωρίζει). Τα βρέφη που έρχονται στον κόσμο περιέχουν γενετικό υλικό από τη μητέρα (τον πυρήνα του ωαρίου), του πατέρα αλλά ταυτόχρονα και της δότριας, η οποία παρέχει το ωάριο με τα υγιή μιτοχόνδρια. Σε αυτό το ωάριο εισάγεται ο κυτταρικός πυρήνας της μητέρας, αφού φυσικά προηγουμένως έχει αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας.

Στην περίπτωση του ζεύγους από την Ουκρανία, οι γιατροί στην Ναντίγια του Κιέβου, με επικεφαλής τον δρα Βάλερι Ζούκιν εφάρμοσαν την ίδια τεχνική, παρότι το ζευγάρι δεν έπασχε από κάποια μιτοχονδριακή πάθηση αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα υπογονιμότητας, τα οποία δεν στάθηκε δυνατό να αντιμετωπιστούν με τις συμβατικές μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης. Πάντως, πολλοί επιστήμονες που δεν έχουν καμία σχέση με τους Ουκρανούς ειδικούς προειδοποιούν ότι η «προπυρηνική μεταφορά» είναι μία μέθοδος «άκρως πειραματική», ότι δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς από την ιατρική κοινότητα, καθώς και ότι εγείρεται πληθώρα διλημμάτων ς φύσεως αναφορικά με τη χρήση της.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ακόμα σημείο που διαφέρει ο άνδρας από τη , καθώς οι άνδρες μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες όταν μιλάνε συγκριτικά με τις .

Αυτά είναι τα κυριότερα συμπεράσματα μιας νέας πρωτότυπης αμερικανικής έρευνας, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση 2.400 τηλεφωνικών συνομιλιών και 40 συνεντεύξεων μεγάλης διάρκειας. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπράουν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ούριελ Κοέν Πρίβα του τμήματος Γνωσιακών και Ψυχολογικών Ερευνών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Cognition. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το περιεχόμενο του λόγου κάθε συμμετέχοντα στην έρευνα, ταξινομώντας σε κατηγορίες λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούσε αναλόγως των πληροφοριών που αυτές περιείχαν.

Ετσι διαπιστώθηκε ότι όσοι μιλάνε γρήγορα εκφέρουν περισσότερες λέξεις ανά λεπτό, αλλά οι πληροφορίες που περιέχει ο λόγος τους δεν διαφέρουν από αυτές που περιλαμβάνονται στην ομιλία κάποιου που μιλάει αργά. Στην πραγματικότητα όσο αυξάνεται η ταχύτητα ομιλίας, τόσο μειώνεται το πληροφοριακό της περιεχόμενο. Εν ολίγοις, όσοι μιλάνε σαν πολυβόλο τελικά χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις προκειμένου να πουν λίγο -πολύ τα ίδια πράγματα. Μάλιστα, αυτοί που μιλούν με μεγαλύτερη ταχύτητα χρησιμοποιούν συχνότερα τις ίδιες λέξεις και λιγότερο πολύπλοκη σύνταξη συγκριτικά με αυτούς που μιλούν με κάποια βραδύτητα. Το γεγονός ότι ο λόγος των ανδρών περιέχει περισσότερες πληροφορίες από αυτόν των γυναικών οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι πολύ συχνά οι άνδρες αδιαφορούν για το αν ο ακροατής τους τους καταλαβαίνει πραγματικά.

Αντιθέτως, οι γυναίκες επιθυμούν να σιγουρευτούν ότι ο συνομιλητής τους τους καταλαβαίνει, γι' αυτό δεν βιάζονται και τόσο πολύ να περιλάβουν πληροφορίες στα λόγια τους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση