Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Europe CARES: Ποιοτική εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς
Europe CARES: Ποιοτική εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς

Europe CARES: Ποιοτική εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς

Η Ευρωπϊκή Επιτροπή ποφάσισε σήμερα να καταχωρίσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Europe CARES – Inclusive Quality Education for Children with Disabilities» («EuropeCARES – Ποιοτική εκπαίδευση για χωρίς αποκλεισμούς»).

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλίσει: «το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως αναφέρεται στην πρωτοβουλία, ενώ «πάνω από 70 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ είναι άτομα που έχουν κάποια αναπηρία και 15 εκατομμύρια έχουν » πολλοί «αντιμετωπίζουν υπερβολικά εμπόδια στην […] του δικαίωματός τους για ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς». Ως εκ τούτου, οι διοργανωτές καλούν την Επιτροπή να «καταρτίσει νομο για ένα κοινό ενωσιακό πλαίσιο εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι κανένα δεν θα μένει πίσω όσον αφορά τις έγκαιρης παρέμβασης, την εκπαίδευση και τη μετάβαση στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τις Συνθήκες, η ΕΕ μπορεί να αναλάβει νομική δράση με στόχο την των διακρίσεων λόγω αναπηρίας, καθώς και να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών όσον αφορά τα εκπαιδευτικά συστήματα και την επαγγελματική κατάρτιση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεώρησε την εν λόγω πρωτοβουλία παραδεκτή από νομικής απόψεως και αποφάσισε να την καταχωρίσει. Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, η Επιτροπή δεν αναλύει την ουσία της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία αυτή θα καταχωριστεί στις 4 Μαρτίου 2019, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει διαδικασία διάρκειας ενός έτους κατά την οποία η διοργανωτές της πρωτοβουλίας θα συγκεντρώσουν υπογραφές υποστήριξης. Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος, ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα την αναλύσει και θα αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να δώσει ή να μην δώσει συνέχεια στο αίτημα αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση