Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες του ΟΑΕΕ
Επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες του ΟΑΕΕ

Επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες του ΟΑΕΕ

που μαζί με τα αναδρομικά μπορεί να φθάσει έως και τα 600 ευρώ δικαιούνται αυτοαπασχολούμενες , άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΟAEE.

Μάλιστα, το επίδομα, που σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 150 ευρώ, δικαιούνται μητέρες ακόμη και αν είχαν ήδη διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας καθώς και η μη λήψη αντίστοιχου επιδόματος από άλλον οργανισμό. Εγκύκλιος του ξεκαθαρίζει ότι για τη χορήγησή του απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του πρώην ΟΑ.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματο του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλον οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Στο ίδιο έγγραφο του φορέα ξεκαθαρίζεται ότι στην περίπτωση όπου η ασφαλισμένη πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δηλαδή διαθέτει ταμειακή ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας, δικαιούται την καταβολή του επιδόματος μητρότητας ανεξάρτητα από το αν είχε διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός της πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω θα πρέπει να εφαρμοστούν και για τις εκκρεμείς χορήγησης επιδόματος μητρότητας σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑ, οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά την 1η Μαρτίου .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση