Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Η εντατική άσκηση περιορίζει τη λίμπιντο των ανδρών
Η εντατική άσκηση περιορίζει τη λίμπιντο των ανδρών

Η εντατική άσκηση περιορίζει τη λίμπιντο των ανδρών

που σκούνται εντατικά μπορεί να έχουν χαμηλότερη λίμπιντο από αυτούς που εξασκούν το σώμα τους πιο ήπια, σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες που διερευνά τη σχέση της φυσικής άσκησης και της ερωτικής ζωής.

Οι περισσότερες από τις μελέτες που εκπονήθηκαν στον συγκεκριμένο τομέα μέχρι σήμερα είχαν στο επίκεντρό τους τις . Προηγούμενες μελέτες, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι κάποιες αθλήτριες, όπως οι δρομείς του Μαραθωνίου, που ασκούνται επί πολλές ώρες κάθε εβδομάδα θα μπορούσαν να εμφανίζουν ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση. Αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από ορμονικές ανωμαλίες, εξαιτίας του φυσιολογικού στρες, και συχνά επηρεάζουν το ενδιαφέρον της γυναίκας για το σεξ, όπως εξάλλου και την ικανότητά της να συλλάβει.

Ωστόσο, αυτές οι δυσλειτουργίες είναι σπάνιες και συνήθως επιλύονται όταν η αθλήτρια μετριάσει την άσκησή της. Λιγότερα είναι γνωστά για την επίδραση της άσκησης στην ανδρική λίμπιντο και τη γονιμότητα. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ήπια άσκηση αυξάνει την τεστοστερόνη του ανδρικού σώματος, ενισχύοντας έτσι την επιθυμία για σεξ.

Αλλες μελέτες, ωστόσο, υπέδειξαν ότι η σκληρή εξάσκηση μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο κυκλοφορικό σύστημα του άνδρα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα ερωτηματολόγια

Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports and Exercise, οι ερευνητές του της Βόρειας Καρολίνας αποφάσισαν να ρωτήσουν τους που γυμνάζονταν για τη σεξουαλική τους ζωή.

Ετσι δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο βασιζόταν σε προηγούμενες ψυχολογικές έρευνες για τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών, όπως, για παράδειγμα, κάθε πότε σκέφτονταν το σεξ και κάθε πόσο είχαν ερωτική επαφή.

Επίσης δημιούργησαν διαφορετικά ερωτηματολόγια για την άσκηση που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το πόσες φορές αθλούνταν και πόσο εντατικά. Ενα τελευταίο ερωτηματολόγιο περιελάμβανε ερωτήσεις για τη γενική και το ιατρικό ιστορικό.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 1. άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ασκούνταν επί χρόνια και λάμβαναν μέρος σε και διαγωνισμούς. Οπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που έκαναν πιο ελαφριά γυμναστική έτειναν να έχουν μέτρια ή ισχυρότερη λίμπιντο, ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τον παράγοντα της ηλικίας. (Οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες ανέφεραν μικρότερο ενδιαφέρον για το σεξ, αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά.)

Οπως διαπιστώθηκε, η εντατική άσκηση συνδεόταν με χαμηλότερη λίμπιντο, επισημαίνει ο Αντονι Χάκνεϊ, καθηγητής Φυσιολογίας της Ασκησης και Διατροφής στο της Βόρειας Καρολίνας και συντονιστής της μελέτης.

Η μελέτη, ωστόσο, δεν διασαφηνίζει πόση είναι η ένταση της άσκησης που περιορίζει τη λίμπιντο ούτε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Ο δρ Χάκνεϊ, πάντως, πιστεύει ότι η αυξημένη φυσική κόπωση και τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Μαζί με τους συνεργάτες του, ο δρ Χάκνεϊ ευελπιστεί ότι σύντομα θα πραγματοποιήσουν έρευνες που θα μπορέσουν άμεσα να παρακολουθήσουν τα επίπεδα άσκησης, αλλά και των ορμονών, έτσι ώστε να μάθουν περισσότερα για τη διασύνδεσή τους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση